Cutremurul din Japonia poate influenta economia Romaniei - Guvern

Duminica, 17 Aprilie 2011, ora 17:52
1338 citiri
Cutremurul din Japonia poate influenta economia Romaniei - Guvern
Foto: Daylife

Efectele cutremurului din Japonia, care au readus in discutie recesiunea mondiala, pot afecta si Romania, avand in vedere "climatul de psihoza a cataclismelor", care poate avea un impact asupra pietelor, se arata in Strategia fiscala 2012 - 2014 a Guvernului.

In document se arata ca Romania poate obtine o crestere economica 1,5 la suta din PIB, in acest an, dar pot aparea si riscuri, informeaza Mediafax.

"Strategia este elaborata intr-un context international marcat inca de riscuri si incertitudini, de tipare divergente de crestere economica de la o tara la alta, de reintensificarea tensiunilor geopolitice, precum si in contextul prognozelor interne inca fragile ale principalilor indicatori macroeconomici", se arata in document.

"Efectele cutremurului din Japonia readuc in discutie recesiunea globala, care poate afecta si Romania, avand in vedere climatul de psihoza a catalicsmelor care pot avea un impact asupra pietelor. Acesta ar putea fi simtit si in tara noastra", mai spune Executivul.

Totusi, Guvernul are incredere in capacitatea ridicata a economiei japoneze si precizeaza ca scaderea unor exporturi va fi doar pe durata scurta.

Pe de alta parte, in strategie se arata ca posibila abatere a politicii fiscale de la coordonatele programate ar putea determina un ritm mai lent de redresare economica decat era estimat, iar tensiunile politice si sociale ar putea amana procesul de consolidare fiscala.

"Redresarea este dificila si oarecum intarziata din cauza dezechilibrelor acumulate in perioadele dinainte de criza, precum si faptului ca programul de austeritate a intrat in vigoare incepand cu trimestrul II 2010", se arata in document.

Riscurile politice din timpul alegerilor din 2012 sunt luate si ele in calcul, precizandu-se ca reformele trebuie continuate, fara a ceda tentatiilor electorale sau presiunilor politice privind reducerea fiscalitatii sau majorarea salariilor.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#efecte cutremur Japonia, #economie efecte cutremur Japonia, #strategie fiscala guvern , #criza economica romania