Dan Voiculescu: Romania ar putea intra in criza de lichiditati in luna august

Luni, 09 Mai 2011, ora 23:15
3498 citiri
Dan Voiculescu: Romania ar putea intra in criza de lichiditati in luna august
Foto: Antena 3

Romania ar putea intra in incapacitate de plata in luna august, cand este un varf din punctul de vedere al platii datoriilor si dobanzilor, crede vicepresedintele Senatului, Dan Voiculescu.

"Pericolul este iminent si presedintele stie, dar, ca intotdeauna, minte. Luna august va fi o luna de foc, in care s-ar putea ca Romania sa intre intr-o mare problema de lichiditati financiare, nu vreau sa spun faliment, desi despre asta ar fi vorba", a declarat Dan Voiculescu, luni seara, la Antena 3.

"Am evitat cuvantul faliment pentru ca un stat nu poate da faliment. Au existat situatii mai grave decat a Romaniei. In anii 1990, datorii mari ale unor state au fost sterse cu buretele, evitand falimentul unor state foste socialiste", a explicat Voiculescu.

Potrivit spuselor sale, in 2011, Romania are programat un produs intern brut de 105 miliarde de euro si un deficit de 5 miliarde de euro. La aceasta suma se adauga dobanzi de 2,6 miliarde de euro si rate in valoare de 1,2 miliarde de euro, care trebuie platite spre Fondul Monetar International si banci.

De asemenea, in 2012, Romania ar trebui sa plateasca 3 miliarde de euro, in 2013 ar avea de rambursat 5 miliarde de euro, iar, in 2014, trebuie sa plateasca 7 miliarde de euro.

Totusi, Romania are posibilitatea sa nu ramburseze acesti bani, deoarece un stat nu poate intra in faliment. Insa, potrivit vicepresedintelui Senatului, romanii vor fi cei care vor avea de suferit.

"Primul fenomen: creste riscul de tara. Nimeni nu doreste sa investeasca. In lipsa investitiilor, economia intra in picaj. In momentul in care investitiile se reduc, locurile de munca au de suferit, iar, cand spun locuri de munca, spun situatia romanilor", a explicat Voiculescu.

"Romanii vor suferi, nu Romania ca stat, pentru ca nu vor avea locuri de munca. Si toate aceste lucruri pentru ca nu exista viziune pe termen mediu si lung. Exista o viziune foarte ingusta: sa taiem de unde putem sa platim, adica de la salarii la bugetari si pensii", a adaugat el.

De altfel, Voiculescu este de parere ca si FMI are o atitudine neprofesionala in privinta Romaniei, privind-o drept un "client care trebuie sa-si plateasca ratele". Pe de alta parte, el precizeaza ca nu este treaba fondului sa aiba grija de romani, ci a Guvernului, care ar trebui, de exemplu, sa ofere angajatilor disponibilizati alternative.

Potrivit spuselor sale, indiferent de cine va fi la guvernare, Romania va avea cativa ani foarte dificili, din cauza nivelului de indatorare.

"Reducerea cheltuielilor nu rezolva problema de perspectiva, ci cresterea veniturilor. Or de cresterea veniturilor, in Romania, nu se ocupa nimeni", a spus vicepresedintele Senatului.

Pe de alta parte, Dan Voiculescu s-a aratat increzator ca, pana in toamna acestui an, in Romania vor exista alegeri anticipate.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#Dan Voiculescu incapacitate plata, #faliment Romania Dan Voiculescu, #criza economica , #criza economica romania