Daniel Daianu: Aderarea ne-a gasit cu WC-ul in curte

Vineri, 05 Noiembrie 2010, ora 07:52
2707 citiri
Daniel Daianu: Aderarea ne-a gasit cu WC-ul in curte

Economistul Daniel Daianu spune ca aderarea la Uniunea Europeana a prins Romania cu 40 la suta din populatie cu WC-ul in curte. Intrebat cum percepe criza economica din Romania, specialistul s-a referit in mod special la economia rurala, care este mai mare in tara noastra dacat in alte state europene, dar mult mai putin moderna.

"Conteaza aici si faptul ca economia rurala este considerabil mai mare la noi decat in alte tari. Pana si in Bulgaria economia rurala are mai multe trasaturi de modernitate. La noi, agricultura este inca primitiva. Imi spunea cineva o chestiune extrem de adevarata, care are mai multe intelesuri: noi avem 40% din populatie cu WC-ul in curte. Sa nu uitam ca asa a intrat Romania in Uniunea Europeana!", a spus Daianu, in cadrul unui interviu acordat Adevarul.

Daianu a mai vorbit despre "intalnirea nefericita dintre consumul fara investitii din Romania si criza fara egal a capitalismului de pana acum", care ne-au adus in situatia critica de astazi. "Plaja nefiresc de mare a economiei de subzistenta, incurajarea consumului si neglijarea investitiilor sunt principalele cauze ale traiului din ce in ce mai greu pe care-l duc romanii. Nu producem mare lucru, depindem in privinta exporturilor de revigorarea celorlalte economii europene si, pe deasupra, nu suntem capabili nici macar sa reducem marea evaziune fiscala", a opinat economistul.

Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor, este de parere ca anul viitor nu va fi mai bun decat cel in curs, dar avem sanse sa oprim declinul daca, printre alte masuri, vom imprima un ritm mult mai intens procesului de absorbtie a banilor europeni.

Intrebat cum percepe situatia actuala a Romaniei, economistul a raspuns: "Pentru a judeca existenta sau continutul unui program anticriza trebuie sa intelegem originea situatiei economice foarte dificile din tara. Pe de o parte, avem vulnerabilitati ale economiei noastre, care tin de un model de crestere cu slabiciuni majore.

Aici putem evoca dependenta masiva de importuri si deficitele externe mari - care nu sunt neaparat rele in masura in care intrarile de capital inseamna dezvoltarea capacitatii productive.

Adica alocarea resurselor sa se faca astfel incat sa ai o productie din ce in ce mai mare de bunuri usor exportabile sau care pot acoperi nevoia interna".

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Daniel Daianu criza economica, #Daniel Daianu aderare UE , #criza economica romania
Comentarii