De la cititori: O firma romaneasca exemplara

Duminica, 07 Noiembrie 2010, ora 23:27
3417 citiri
De la cititori: O firma romaneasca exemplara

In vremurile bune, inainte de criza, soferul de camion era la mare cautare. Intreprinderile de transport international, firmele de constructii, dar si firmele mici de transport cu 2 sau 3 camioane, toate cautau cu disperare soferi ca sa nu le stea masinile nemiscate in curte.

Cererea mare permitea soferilor sa schimbe firmele precum sosetele, mergand la cei la care retributia era mai mare. Ademenirea soferilor unei firme de catre alta era la ordinea zilei. In asemenea conditii patronii nici nu mai indrazneau sa certe vreun sofer venit din cursa cu vreun far spart, cu o oglinda smulsa sau cu rezervorul ceva mai gol decat ar fi trebuit.

Erau vremuri cand patronii trebuiau sa inghita in sec si sa taca din gura, ca nu cumva sa jigneasca vre-un sofer prea sensibil si sa-i trezeasca dorul de duca.

Exista in perioada aceea de mare vanzoleala si o firma care nu se temea ca o sa-i plece soferii, desi acestia aveau o retributie chiar cu ceva mai mica decat plateau alte firme de transport. Patronul firmei era respectat si temut, iar daca vreun sofer neglijent venea cu vehicolul avariat, era aspru certat, penalizat sau chiar i se imputa paguba.

Si totusi nimeni nu pleca, spre disperarea altor firme de transport, care nu puteau sa priceapa ce-i impiedica pe soferii acelei firme sa dea bir cu fugitii la salarii mult mai atragatoare decat primeau acolo unde erau angajati.

Secretul era de fapt foarte simplu. Cu mult inainte de avantul nebun dinaintea crizei, patronul acestei firme la angajare statea cu soferul de vorba si se interesa de soarta acestuia. Adica de familie, de conditiile in care traieste si ce ar vrea acesta sa mai realizeze in viata.

Si cum era vremea inconstientei cand cu o adeverinta de salariat puteai lua 5 credite la 5 banci, patronul nostru le vorbea oamenilor despre pericolul de a te indatora prea tare si le propunea oamenilor sa-i crediteze el, fara dobanda, din castigurile firmei.

Conditia era sa nu se supraindatoreze, sa ia credite pentru lucruri serioase si potrivite lor si ,cum era si normal, sa nu paraseasca intreprinderea atat timp cat erau datori la el. Si astfel, patronul acesta a transformat adunatura de soferi din curtea firmei lui intr-o organizatie cu drepturi si indatoriri.

Cand salariile altor soferi cresteau intruna si ale lor bateau pasul pe loc, mai suduia cate unul pe la colturi, dar nimeni nu indraznea sa spuna ceva cu glas tare. Acasa desigur ca nevestele isi mai certau la necaz sotii ca nu stiau sa se descurce in viata asa ca vecinul, care are acum si plasma si jeep. Inghiteau bietii oameni critica si se gandeau poate ca avea si nevasta un pic de dreptate in ceea ce spune.

A venit insa criza si rand pe rand firmele de transport care plateau salarii mari si erau prost organizate au inchis portile din lipsa de comenzi, lasandu-si angajatii pe drumuri. Soferii care pana mai alaltaieri se bateau cu pumnul in piept au coborat acum glasul, nemaistiind cum sa-si mai plateasca numeroasele credite pe care le-au luat cu atata usurinta.

Firma despre care va povestesc a supravietuit insa pentru ca a fost bine organizata, a avut salarii normale si si-a servit clientii cu mare promptitudine. Nu exista cursa in care patronul sa nu intrebe clientul daca are vreo nemultumire sau doreste sa faca vreo observatie la felul cum a fost servit. Toti soferii stiau obiceiul patronului si fiecare se straduia sa le lase clientilor o impresie cat mai buna. Iar acesti clienti nu au uitat si au dat in continuare comenzi de transport firmei acesteia, care, desi nu erau foarte multe, au ajutat-o totusi sa supravietuiasca crizei.

Am fost si eu invitat de unul din angajatii acestei firme la el acasa la o farfurie de sarmale si la o tuica de pruna curata. Si pe cand noi ciocneam paharutele cu palinca si nevasta punea sarmalele in farfurii, prietenul meu imi face cu ochiul si-si intraba nevasta zambind:

- Mai femeie, ia spune-ne si noua ce mai face vecinul ala al nostru cu Jeep-ul?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#criza romania firme transport, #afaceri romania criza economica , #criza economica romania