Financial Times: Orice ar face, Guvernul Boc pare ca da de necaz

Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 22:53
3320 citiri
Financial Times: Orice ar face, Guvernul Boc pare ca da de necaz
Foto: FT

Orice ar face, Guvernul Romaniei pare ca da de necaz, chiar daca incearca sa mentina o crestere economica a tarii, scrie publicatia Financial Times, referindu-se la ultimele evenimente din tara noastra.

Curtea Constitutionala a decis, vineri, ca alegerile comasate sunt neconstitutionale. Premierul Emil Boc a sperat ca amanarea alegerilor locale va castiga putin timp pentru ca efectele masurilor de austeritate sa fie aplanate si ca protestele publice sa isi piarda din amploare, noteaza Financial Times.

Protestele recente din Romania au fost printre cele mai furtunoase de mai bine o zece ani incoace, iar in anumite zile au fost chiar comparabile cu demonstratiile violente din anii 90, dupa caderea regimului Ceausescu.

In locul zecilor de mii de protestatari de atunci, cele cateva mii de acum nu ameninta inca guvernul cu caderea si nici nu au puterea sa il determine sa schimbe cursul politicilor economice, sustin jurnalistii publicatiei amintite.

Guvernul lui Boc ramane fidel politicilor sale, inclusiv TVA-ul marit, scaderea cheltuielilor publice care au condus la diminuari de salarii ale bugetarilor, cat si ale numarului de bugetari, potrivit publicatiei citate.

Demonstratiile din Bucuresti arata ca Europa de Est nu este imuna la protestele impotriva masurilor de austeritate care s-au declansat in alte state din UE, precum Grecia, Italia sau Spania.

Chiar daca Romania s-a confruntat cu o criza economica mai grava decat aceasta din ultimii ani, problemele actuale reprezinta un motiv destul de puternic pentru ca sa faca populatia furioasa, mai scrie Financial Times.

Catalina Molnar, economist al RBS considera ca populatia cu educatie din Romania a acceptat faptul ca guvernul nu avea alta alternativa decat sa ramana fidel programului propus de FMI, insa celelalte clase sociale nu au acceptat acest lucru.

BERD a prevazut un nou soc in zona euro, care ar putea atrage statele din Europa de Est in recesiune, se arata in articol.

Guvernul face tot ce poate pentru a tine economia stabila semnand un nou acord de finantare, de tip preventiv, cu Fondul Monetar International, in valoare de 5 miliarde de euro.

Totodata, banca centrala a scazut de doua ori nivelul dobanzii cheie, cu cate 0,25 puncte procentuale, si ar putea lua o decizie similara in sedinta Consiliului de Administratie de pe 2 februarie.

Dar Guvernul de la Bucuresti poate face lucruri limitate. Economia fragila de la marginea Uniunii Europene trebuie sa faca fata unor furtuni puternice ce vin dinspre vest, care i-ar putea face mult mai mult rau decat furtuna de zapada din aceste zile, incheie publicatia citata.

Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Un nou raport sugerează că Samsung ar putea introduce monitorizarea glicemiei în ceasurile sale inteligente de generație următoare, o inovație care ar putea transforma modul în care...
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
#economie Romania, #demisie Guvern Romania, #proteste Romania, #criza Romania , #criza economica romania