Ziare.com

Isarescu: Avem deficit din cauza dezechilibrului intre economisire si investitii

de Razvan Alistar
Joi, 27 Octombrie 2011, ora 11:36

   

Isarescu: Avem deficit din cauza dezechilibrului intre economisire si investitii
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca deficitul pe care il are Romania, la ora actuala este cauzat de un dezechilibru intre economisire si investitie, atentionand ca daca deficitul se reduce la zero, va trebui sa ne dezvoltam pe forte proprii.

Isarescu este de parere ca Romania nu economiseste suficient si ca trebuie sa ne dezvoltam pe economisirea externa.

"Daca deficitul se reduce la zero, nu vom putea sa ne dezvoltam decat pe forte proprii. Grija noastra este ca dezechilibrul dintre economisire si investitie sa poata fi echilibrat, atat in sectorul bugetar, cat si in cel privat" a declarat Isarescu la forumul cu tema "Economisire-creditare-rol major in dezvoltarea durabila a domeniului locativ in Romania".

"Trebuie sa stimulam economisirea durabila, pe termen lung. Cu greu bancile pot sa convinga clientela sa asigure depozite pe zece ani", a mai spus Isarescu.

Guvernatorul a insistat si pe un alt tip de economisire, si anume cel generat de un fond de pensii, dand ca exemplu cazul Americii:

"America a avut resurse de investitii din fondul de pensii. La noi, generatia actuala ii plateste pe cei care s-au pensionat. Nu avem deocamdata fond de pensii. Nu avem bugete de pensii. Bugetele de pensii nu asigura economisirea, fondurile de pensii, da. Economisirile extrem de stabile se fac in tarile unde sunt fonduri de pensii" a adaugat guvernatorul.

Isarescu a vorbit si despre programul "Prima casa", mentionand ca rolul acestuia a fost sa evite efectele negative ale unei "bule financiare" care a existat si in Romania.

"Daca tot vrem recesiuni mai blande, trebuie sa ne gandim de pe acum sa cream mecanismele care sa ne dea posibilitatea ca la sfarsitul viitorului ciclu de crestere economica, slabirea acestei cresteri sa fie mult mai moderata", a conchis Isarescu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1166 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pentru mafiotii din PDL

si investirea este tot o economisire. Ca doar in felul acesta isi fac averile depuse prin Elvetia si aiurea.

 

Omisiuni ale guvernatorului

Pensionarii de azi au platit in timpul activitatii pensiile generatiei anterioare de pensionari. Schimbarea sistemului se poate face corect in 2-3 generatii sau prin "eliminarea din sistem" a celor priviti ca dusmanii societatii caspitaliste multilateral subdezvoltate.
De unde sa economiseasca bugetarii cu salarii reduse, micii intreprinzatori coplesiti de taxe si impozite sau marii corupti care trebuie sa-si ascunda o parte din avere prin stainataturi ?
Daca investitii inseamna reparare de biserici, sali de sport pt copiii care n-au bani de carti si vin 5-10 km pe jos pana la scoala, patinoare poleite cu aur si telegondole care merg goale, mai bine lipsa.

 

Dl Isarescu a sugerat ca guvernul ar trebui

sa puna si ceva bani deoparte, nu sa ii azvarle pe toti in investitii. Care "investitii" stie deja tot romanul ce inseamna - sifonare de bani publici, nicidecum creare de locuri de munca. Cu alte cuvinte, i-a invitat voalat pe guvernanti sa fure mai putin.

isarescu - sluga camatarilor

deci deficit zero nu e bun...

 

Mugur.

Asa este,dar...radacinile sunt mai adanci.Mai sapa si sa vezi dece nu se economiseste.DIN CE sa economiseasca?.
Ar fi bine.Economisesti...Investesti...Castigi...Dar lantul astuia ii lipseste o veriga.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor