Mircea Cosea: Romania, ruda saraca a clubului UE

Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 07:36
1141 citiri
Mircea Cosea: Romania, ruda saraca a clubului UE

Faptul ca Romania este inca in recesiune, fata de majoritatea "tarilor europene" care au reusit sa-si rezolve mare parte din problemele financiare, ne afecteaza puternic imaginea, urmand sa fim considerati si pe viitor drept "ruda saraca a acestui club numit UE", considera economistul Mircea Cosea.

"Nu e vorba numai despre faptul ca suntem noi in recesiune. Suntem una dintre putinele tari in Europa aflate in recesiune. Aceasta amprenta care se pune pe o economie care nu poate tine ritmul cu UE, care nu poate sa preia principiile si valorile economice ale UE, ne va crea o imagine foarte proasta care va indeparta interesele investitorilor pentru Romania. Vom fi in continuare tratati ca o ruda saraca a acestui club, numit UE", a declarat Cosea, intr-un interviu pentru Bloombiz.ro.

Economistul considera ca modificarile fiscale adoptate de Romania in ultima perioada nu au fost decat "carpeli", insa daca intr-adevar se vor lua masuri bune, acestea isi vor vedea efectele in 6-12 luni.

"Aceste modificari au fost carpeli facute de partidele aflate la putere care au favorizat o anumita clientela politica. In cazul in care se iau masuri bune, efectele pozitive apar intre 6-12 luni. Au fost multe promisiuni de masuri pozitive, spre exemplu, inlaturarea impozitului forfetar. Actualele masuri au efecte partial pozitive si vor vizibile spre mijlocul acestui an.

Ar trebui sa apara masuri care sa aiba in vedere o reluare a activitatii economice pe trei criterii de baza. In primul rand, sprijinirea unor ramuri economice cu vocatie spre export ar trebui sa reprezinte o prioritate. Ar trebui sa impulsionam exportul, nu numai cu Loganul sau Nokia. Sunt activitati economice care pot fi bine primite pe piata europeana: productia de alimente biologice, productia alimentara partial prelucrata, vinuri etc", a mai spus Cosea.

Citeste mai mult despre Romania, ruda saraca a clubului UE pe Business24.ro

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#Mircea Cosea economie Romania, #Romania recesiune Uniunea Eruopeana, #Romania datorii buget , #criza economica romania