Nabucco schimba regulile in economia gazoductelor

Sambata, 26 Septembrie 2009, ora 18:40
1473 citiri
Nabucco schimba regulile in economia gazoductelor

Saptamana trecuta, un oficial din ministerul Economiei afirma ca Romania este in discutii avansate cu Azerbaidjanul, Turkmenistanul si Kazakhstanul, pentru importul unei cantitati importante de gaze pentru gazoductul Nabucco.

Proiectul Nabucco va lega Marea Caspica de Austria, tranzitand Turcia, pentru a reduce dependenta Europei de gazul rusesc. Conducta Nabucco va porni din Turcia, trecand prin Bulgaria, Romania si Ungaria, si va ajunge pana in apropierea Baumgarten (vestul Baumgarten) - avand o lungime totala de 3.300 km.

In prezent, actionarii consortiului sunt OMV, MOL, Transgaz, Bulgarian Energy Holding, BOTAS si RWE. Capacitatea planificata pentru etapa finala de dezvoltare este de 31 miliarde metri cubi. Investitiile totale cumuleaza, in prezent, 7,9 miliarde euro. Nabucco ar putea fi data in folosinta in 2014.

Insa, ca orice proiect de o asemenea anvergura, Nabucco nu este lipsit de contradictii. O analiza publicata recent de ISN Security Watch subliniaza ca, in ciuda recentului acord de tranzit, Nabucco ramane o provocare atunci cand vine vorba de a gasi gaz suficient, coeziune politica si finantare pentru a putea accesa resursele de gaz din Asia Centrala si Orientul Mijlociu, afacerea urmand sa aiba cu siguranta o fata politica "urata".

Nabucco intoarce cu susu-n jos "economia clasica" a gazoductelor, in care intai trebuie gasit gazul, apoi construita conducta. In acest caz insa, ideea construirii gazoductului a venit prima, in timp ce realitatea gasirii de gaz suficient pentru a-l umple a ramas pe un loc doi, la mare distanta.

Europa crede ca, odata construita conducta, gazul va veni dintr-o gramada de rezerve dovedite din Asia Centrala si Orientul Mijlociu.

Transformarea infrastructurii in livrare este o strategie care ar putea functiona pe termen lung in cazul Europei, insa este una pe care investitorii privati ar putea sa o ia in considerare doar dupa ce statul scoate din buzunar o suma semnificativa, echivalentul a 7 miliarde de lire sterline pentru finantarea gazoductului.

Totodata, termenii foarte favorabili referitori la preturi nereglementate si la accesul partilor terte vor fi prezentati UE ca si fapt implinit, pentru recuperarea cheltuielilor.

Transportul gazelor, o necunoscuta

Lasand insa la o parte pentru moment "amabilitatile" legale si financiare, problema reala pentru Bruxelles va fi aceea de a aduce rezervele de gaz din zona de productie in cea de livrare.

Marele plan este acela de a incerca angajarea printr-un acord a Azerbaidjanului, Irakului si Egiptului, pentru a umple in prima faza conducta, inainte de a cauta sa se atraga Turkmenistanul ca furnizor suplimentar pentru a doua faza, pentru a livra circa 31 de miliarde de metri cub pe an pana in 2020.

Iranul, desi nu este mentionat pe canalele politice oficiale, intra in discutie pe termen lung pentru oficialii de la Bruxelles care doresc sa puna interesul vizavi de gaz peste problema proliferarii nucleare, urmand sa fie luati in considerare si alti furnizori din zona. Singura usoara piedica in cazul acestor optiuni este ca toate sunt foarte contestate si incarcate de risc, potrivit analizei.

Livrarile din Azerbaidjan trebuie sa treaca prin Georgia si vor putea sa asigure doar fluxul initial de gaz fara o dezvoltare serioasa a campurilor de gaz de la Shaz Deniz 2.

Chiar si asa, acest gaz este triat de Rusia, pentru a ajuta la alimentarea conductei concurente South Stream si a altor doua gazoducte aflate in plan, ITGI (Conducta Turcia Grecia Italia), la care se va lega si Bulgaria, si Conducta Transadriatica (TAP). In timp ce gazul pentru Nabucco urmeaza sa fie tot mai putin, Baku incearca sa-si maximizeze pozitia, in conditiile unui interes international crescut pentru resursele sale.

Ankara, semnul de intrebare

Mai exista intrebarea cum va respecta Ankara, ca arbitru-cheie, termenii acordului de tranzit semnat in iulie, la Ankara. Erdogan a renuntat la cererile ca 15 la suta din fluxul de gaz sa intre in consumul intern, dar a negociat taxe generoase de tranzit, pe langa o multime de garantii de acces la rezervele europene, atunci cand va dori.

In cazul in care perspectivele politice devin problematice la Ankara, Turcia este posibil sa-si foloseasca pozitia de centru energetic regional pentru scopuri economice si comerciale.

Acest lucru ar apasa in mod inevitabil asupra progresului Nabucco si ar putea duce la complicatii serioase pentru UE in ce priveste candidatura Turciei, dat fiind ca Turcia va detine o miza serioasa in jocul european al securitatii energetice.

Zarva din jurul Nabucco a mascat insa o mare problema pentru UE si anume faptul ca statele membre luate in parte continua sa puna interesul propriu al securitatii energetice in fata "binelui european", considera ISN Security Watch.

Germania a facut presiuni tot mai mari asupra Suediei sa fie de acord cu Nord Stream, in timp ce statele Nabucco tin inca deschisa optiunea South Stream.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#Nabucco Romania, #probleme proiect gazoduct Nabucco, #South Stream, #trasee Nabucco , #criza economica romania