O delegatie a CE vine in inspectie la Cernavoda

Marti, 27 Octombrie 2009, ora 15:10
925 citiri
O delegatie a CE vine in inspectie la Cernavoda

O delegatie a Comisiei Europene va sosi in decembrie in Romania, pentru a se informa in legatura cu reactoarele 3 si 4, pe care Romania urmeaza sa le construiasca la Cernavoda in urmatorii ani, urmand ca apoi sa se pronunte asupra proiectului.

"La inceputul lunii decembrie, o delegatie formata din reprezentanti ai Directiei Generale de Transport a Energiei, a Comisiei Europene, va veni in Romania, la Cernavoda, pentru a vedea exact cum si unde vor fi construite reactoarele 3 si 4, pentru ca apoi, la inceputul lui 2010, sa se exprime cu privire la acest proiect.

Delegatia vrea sa vada la fata locului anvelopele deja existente la centrala de la Cernavoda. Totodata, membrii delegatiei se vor informa si in legatura cu situatia actuala a Unitatilor 1 si 2 a singurei centrale nucleare din Romania", a declarat marti secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban, citat de NewsIn.

Nuclearelectrica si investitorii isi prezinta proiectul la Luxemburg

De asemenea, zilele acestea se afla la Luxemburg o delegatie formata din reprezentanti ai Ministerului Economiei, ai Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), ai Nuclearelectrica, ai Agentiei Nationale pentru Deseuri Radioactive (ANDRAD), dar si ai EnergoNuclear si ai celor sase investitori straini care vor dezvolta reactoarele 3 si 4 la Cernavoda.

Acestia prezinta acum Comisiei Europene stadiul proiectului viitoarelor reactoare 3 si 4.

"Au avut loc discutii tehnice si reprezentantii tuturor acestor institutii au subliniat siguranta tehnologiei ce va fi utilizata, CANDU (CANadian-Deuterium-Uranium), si au raspuns intrebarilor Comisiei Europene, cu privire la stadiul proiectului reactoarelor 3 si 4, ce finantare va fi folosita, ce se va intimpla cu deseurile radioactive care vor rezulta in urma acestor noi reactoare sau legate de personalul care va lucra acolo. Exista inca intrebari la care CE asteapta un raspuns", a mai spus Tudor Serban.

In prezent, se desfasoara faza de pre-proiect la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, care ar trebui sa dureze 18 luni si sa fie gata anul viitor.

Noile reactoare de la Cernavoda costa 4 miliarde de euro

Nuclearelectrica si cei sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GdF-Suez, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat, la 20 noiembrie 2008, Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (SC EnergoNuclear SA) care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica - 51%, CEZ - 9,15%, GdF-Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, RWE Power - 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola, fiecare cate 6,2%.

Unitatile 3 si 4 ar urma sa fie puse in functiune cel mai probabil in 2017.

Costul estimat pentru cele doua reactoare este de patru miliarde de euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalata de 720 MW.

Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii pana la 40 de ani.

Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologie de tip CANDU 6.

Procesul de negociere cu cei sase investitori interesati a inceput la 4 decembrie 2007.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#reactoare nucleare Cernavoda, #inspectie centrala atomica Cernavoda , #criza economica romania