Oficial BNR: Pentru noi, criza nu s-a incheiat. Gonim cu cea mai mare viteza din UE, dar avem o povara istorica cumplita

Miercuri, 23 Noiembrie 2016, ora 14:07
7300 citiri
Oficial BNR: Pentru noi, criza nu s-a incheiat. Gonim cu cea mai mare viteza din UE, dar avem o povara istorica cumplita
Foto: Pixabay

Romania nu a iesit din criza, ci se afla intr-o perioada de tranzitie in care inregistreaza cea mai mare viteza de crestere din Uniunea Europeana, dar pe o baza care nu este la fel de buna, sustine Adrian Vasilescu, consilier de strategie in cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Este cert, criza a inceput cu o recesiune, dar din 2011 avem crestere economica, iar aceasta s-a grabit tot mai mult si, daca in 2015 viteza de crestere economica a fost pe locul sase in UE, acum, in 2016, suntem prima tara ca viteza din UE. Gonim cu viteza cea mai mare in UE, dar din pacate avem o povara istorica cumplita pe care o ducem in spate, si daca viteza este buna, baza nu mai e la fel de buna", a explicat miercuri Vasilescu, in cadrul unei dezbateri cu privire la evolutia Romaniei in cei zece ani de la aderarea la Uniunea Europeana.

El a reamintit, in acest context, faptul ca Romania se afla pe locul sase in UE dupa criteriul populatiei, pe locul 17 dupa dimensiunea produsului intern brut si pe locul 27 din 28 (in fata Bulgariei) in functie de PIB pe locuitor la paritatea standard a puterii de cumparare, indicator care arata forta de consum a acestei populatii si forta de consum a tari.

"Criza nu cred ca s-a incheiat, dar se intampla ceva inedit in istorie. Ciclurile economice nu mai sunt asa cum stiam din teorie, si anume o faza de avant, urmata de una de declin, dupa care vine iar avantul. Faza de declin s-a cam incheiat, dar nu incepe o noua faza de avant ci trecem din nou printr-o faza de tranzitie. Asa ne este dat noua, sa tot trecem prin tranzitie", a subliniat Vasilescu.

El a reamintit faptul ca bazele aderarii Romaniei la UE au fost puse in anul 2000 in timpul guvernarii Isarescu, cand premierul de la acea vreme l-a convins pe presedintele CE, Romano Prodi, cu privire la necesitatea ca Romania sa adere la UE la 1 ianuarie 2007.

Ulterior a fost elaborata strategia dezvoltarii economiei pe termen mediu. "Acesta a fost, in toti acesti 26 de ani, primul program de dezvoltare a tarii la care au lucrat trei guverne, respectiv Isarescu, Nastase si Tariceanu, care a avut si sansa de a bea sampanie cu Romano Prodi la cumpana anilor 2006-2007. Cam asta este istoria.

Astazi vad ca sunt unii care vor sa o falsifice, vor sa ii puna lui Mugur Isarescu in spate faptul ca a infundat tara pe un drum aiurea. Daca intrarea in UE inseamna pentru acesti oameni ca tara a fost infundata este treaba lor, eu sper ca cei care urmeaza (in conferinta - n.red.) vor veni cu cifre cu care sa demonstreze ce imens avantaj a avut Romania intrand la 1 ianuarie 2007 in UE", a mai spus reprezentantul BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#BNR criza incheiat, #criza Romania, #crestere economica Romania , #criza economica romania