Opinii: Criza financiara, o sansa unica pentru Romania?

Luni, 25 Octombrie 2010, ora 16:20
2746 citiri
Opinii: Criza financiara, o sansa unica pentru Romania?
foto: hopa.ro

De doi ani de zile auzim fara incetare vorbindu-se despre criza financiara, fara ca cineva sa fi reusit pana acum s-o defineasca exact, sa ne spuna ce a provocat-o si mai ales sa ne explice cum actioneaza.

Criza a fost un excelent prilej pentru politicienii si guvernantii nostri, incapabili sa se scuze altfel in fata alegatorilor pentru nepriceperea si incompetenta lor decat dand vina pe criza care ne-a lovit pe neasteptate.

Fiind deci atat de multe interese pentru a prezenta criza ca pe un fenomen distructiv si de neevitat, putem fi siguri ca cele mai multe idei si teorii despre ea sunt departe de adevar.

Ce este criza si cum actioneaza ea

Criza financiara nu este o descatusare oarba de forte brutale, care nu putea fi prevazuta si contracarata. Ea are cauze precise, cu efecte care ar fi putut fi reduse, daca ar fi existat interes si pricepere.

Criza a inceput cu falimentul unor banci importante din SUA. Ele au intrat in incapacitate de plata pentru ca, din prea multa lacomie, au dat credite peste valoarea capitalului pe care-l posedau, depasind limitele de siguranta pe care orice banca ar fi trebuit sa le respecte.

Bancile mai poarta si vina morala ca prin sistemul foarte permisiv de creditare au creat iluzia ca poti trai mai bine decat iti permite punga. Unii romani au fost atat de naivi incat s-au indatorat peste puteri, ingreunandu-si viata sau chiar ajungand sa piarda tot ce aveau.

Oamenii modesti, harnici si cu capul pe umeri, care traiesc fara sa se intinda mai mult decat le este plapuma, au cea mai mare sansa sa iasa din criza neatinsi. De asemenea, firmele solide, cu productivitate ridicata si bine organizate, vor iesi din criza intarite.

Firmele-capusa, fantoma, sau cele care castiga din nemunca, vor disparea tot asa de brusc precum au aparut.

Criza deci nu este oarba, ci are o comportare selectiva si oarecum inteligenta, ea aducand o corectie la moralitatea precara a societatii. Criza actioneaza ca si cum ar recunoaste tumorile sociale si, printr-o terapie de soc, ar incearca sa le vindece.

Privind lucrurile asa, criza pare chiar o zana buna, care sanctioneaza raul si poate aduce o revigorare morala atat de necesara si in societatea romaneasca.

In sprijinul acestei teorii vine si faptul ca Germania a avut putin de suferit de pe urma crizei.

Cauza o constituie munca bine organizata, moralitatea mai ridicata a societatii germane, cumpatarea cetatenilor ei si respectarea unor norme de convietuire in societate, atinsa mai putin de coruptie si lacomie.

Criza isi va continua deci activitatea de asanare inceputa in Romania, extirpand o parte din raul social caruia romanii nu-i pot veni de hac prin forte proprii.

O astfel de tumoare in societatea romaneasca o constituie mogulimea. Toti acesti imbogatiti pe cai ilicite, imbibati pana la saturatie de egoism si lacomie vor fi puternic subreziti de criza.

Criza va izbi puternic si in partidele in care coruptia, incompetenta si egoismul tin loc de statut.

Sa mai speram si ca terapia adusa de criza nu va ramane exclusiv demolatoare, ci va aduce si elemente constructive precum trezirea romanilor din somnul cel de moarte, mai multa moralitate si intrajutorare in societate, dar si primenirea clasei politice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro, o variantă mai accesibilă a seriei sale flagship, care promite performanțe de top cu mici compromisuri pentru a menține prețul accesibil....
#criza economica Romania, #cauze criza economica, #efecte criza romania , #criza economica romania