Opinii: Scenariu de groaza

Sambata, 03 Iulie 2010, ora 14:29
1273 citiri
Opinii: Scenariu de groaza

Recentele evenimente din viata politica ar putea face obiectul unui roman de aventuri si suspans. Daca ma gandesc mai bine, genul potrivit pentru acestea este cel horror. Dar Alfred Hitchcok, Stephen King sau John Saul par niste pamfletari pe langa autorii scenariilor de groaza din zilele noastre.

Realismul acestor scenarii intrece orice imaginatie a vreunui din autorii de gen. In cazul nostru, "monstrii" sunt guvernantii, "vampirii" sunt nenorocitii de bugetari care sug resursele bugetare si din cauza carora nu traim bine in Romania.

"Fantomele" sunt fosti activisti de partid comunist care mai bantuie si acum prin functii importante, iar noi, restul suntem niste "zombie". Sigur ca ar putea parea exagerata orice asemanare cu cartile sau filmele genului horror. Insa pentru noi, romanii s-a inventat expresia:,"Viata bate filmul".

Pentru ca oricata imaginatie ar avea cineva, n-ar putea sa prevada evenimentele din Romania de azi.

Sa incepem cu inceputul. Cine si-ar fi inchipuit acum un an ca vom trai clipele astea de groaza ale taierilor de salarii? Cu atat mai mult cu cat insusi presedintele, farul calauzitor al natiunii ne asigura prin toate caile si mijloacele ca nu vom fi afectati de criza. Ca n-avem nevoie de banii FMI decat ca o "centura de siguranta".

Mai apoi, cand gluma s-a-ngrosat si criza trecuse ilegal granita pe la vama Bors, acelasi presedinte ne spunea ca nici el nici guvernul nu si-au propus sa scoata tara din criza. Si vedem acum ca, dintre toate promisiunile facute, asta e singura pe care si-au tinut-o, ca pe aia cu "Sa traiti bine!" au uitat-o.

Dupa aceea, cu nonsalanta (sau tupeu), liderul nostru ne mintea electoral ca suntem "pe crestere economica", pentru ca mai apoi sa ne silabiseasca cuvatul RE-CE-SI-U-NE in direct si la ore de maxima audienta.

Bineinteles ca asta a fost dupa alegerile prezidentiale. Atunci, ca un presedinte responsabil ce se afla si ca adevaratul sef al guvernului, acesta a simtit nevoia sa ne faca sa intelegem ca suntem pe cale sa intram in rahat pana in gat.

De aceea, nu e cazul sa mai facem si valuri ca ne intra in gura. Rahatul, zic! Dar noi, ca niste cetateni rebeli si inconstienti n-am tinut cont de sfaturile "parintelui natiunii" si am facut exact pe dos. Adica am protestat, am facut valuri in marea de rahat in care cica eram.

Nu ne-au speriat nici cu povestea de groaza a Greciei, spusa pe toate tonurile si pe toate canalele media...

Ei, si atunci, drept pedeapsa pentru neascultare, Dumnezeul nostru pe pamant, ne-a pedepsit. Ne-a trimis "foc din cer" care ne va arde la buzunare, taindu-ne salariile. Aproape ca-mi vine sa cred ca si inundatiile astea sunt trimise tot de la Cotroceni...

In legatura cu aceasta "pedeapsa" a taierilor de pensii si salarii, s-a scris un intreg capitol al acestui scenariu de groaza. Dupa mitinguri de protest si circ in Parlamentul Romaniei, dupa ce motiunea de cenzura a opozitiei a cazut, legile austeritatii au ajuns la Curtea Constitutionala.

Aceasta trebuia sa hotarasca daca ele sunt constitutionale, adica sunt in concordanta cu prevederile Constitutiei. Gandind in perspectiva si anticipand un astfel de moment, presedintele a numit cativa judecatori la CCR tocmai pentru a asigura majoritatea votului.

Astfel, scorul parea sa fie favorabil PDL-ului care conducea cu 5-4 la numarul de judecatori. Acuma, eu nu stiu cum o lege ar putea sa fie pentru unii constitutionala si pentru altii nu. Ma gandesc ca, din punct de vedere juridic, o lege nu poate fi decat la fel pentru toti. Adica ori e, ori nu e constitutionala. Si daca nu e, atunci nu vad de ce ar mai conta cati judecatori sunt din opozitie si cati sunt de la putere. Ca sa nu mai vorbim ca acei judecatori ar trebui sa fie independenti... Dar asta e alta poveste.

Bun!...Si cum stateau ei asa linistiti, asteptand votul favorabil al CCR, Basescu, Boc si ai lui, au avut o mare surpriza. Reprezentantul UDMR la CCR a votat impotriva, stricand echilibrul de forte. A facut ce face orice udemerist adevarat. A tradat! Din nou!

Prin votul lui, a iesit ca taierea pensiilor nu e constitutionala, dar in schimb, taierea salariilor este. Un fel de impacare a caprei cu varza...

Dom'le! Suparare mare la PDL! Ca de ce UDMR-ul nu si-a controlat omul? Pai asa le-a fost intelegerea? Dupa ce le-au facut pe plac, acordandu-le atatea drepturi ca minoritari?! Ei asta chiar e de groaza, nu-i asa?

In final exista totusi o justificare pentru aceasta tradare. Pai doar nu era ca "mumiile" de la CCR sa-si voteze cu mana lor taierea pensiilor, nu? S-au gandit in primul rand la ei insisi, poate la o eventuala reincarnare... Asa ca au aruncat "vina" pe maghiarul Valentin Zoltan Puskas...

Cu cutitul unguresc infipt in spate si cu sangele portocaliu siroind, guvernul a ales planul B. B de la Basescu, Boc, Blaga... A ripostat cu marirea TVA de la 19 la 24%. Adica ceea ce propusese FMI inca de la inceput.

Ce chestie, dom'le! Atata zbucium si agitatie ca sa ajungem tot la solutia lor. Aia stiau dinainte unde o sa ajungem!

Pai cum dracu' sa nu stie, ca doar ei sunt regizorii acestui film de groaza!...Numai ministrul finantelor pare a fi din alt film. O comedie, se pare, devreme ce e mai tot timpul zambitor si senin, de parca nimic nu s-a intamplat. Mai mult, tot zambitor le spune pensionarilor ca s-au bucurat degeaba ca nu le sunt taiate pensiile. Din cauza TVA-ului marit va fi aceleasi lucru. Asta asa, sa le moara totusi si capra lor...

Desi il banuim cu totii, deznodamantul acestui scenariu de groaza e mult mai inspaimantator decat credem noi. Peste toate astea ramane insa incompetenta totala a unor guvernanti care n-au nici o idee de ce se intampla.

Statul roman e precum un Frankenstein: e facut din bucati, organele lui functioneaza separat, totul este insailat, cusut la repezeala. De aceea arata monstruos si se misca atat de greoi. Cei care manevreaza acest monstru iau masuri "pompieristice", fara perspectiva.

Explozia preturilor, eliminarea subventiilor de la caldura, numarul mare de someri si- probabil- un curs euro in cadere (sau urcare) libera vor face ravagii printre romani. Iarna care vine va fi pentru cei mai multi supremul test de supravietuire. Asa ca eu propun de pe acum o urare: "Sa ne vedem cu bine...la primavara!...Cati om mai ramane".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#criza economica Romania, #marire TVA , #criza economica romania