Romania a urcat 4 locuri in topul competitivitatii economice

Marti, 08 Septembrie 2009, ora 12:22
1775 citiri
Romania a urcat 4 locuri in topul competitivitatii economice
Foto: Nicku

Romania a ajuns pe locul 64 in topul competitivitatii economice, realizat de World Economic Forum.

Tara noastra a urcat patru pozitii fata de anul trecut, insa are in continuare probleme la capitolul infrastructura, inovatie si eficienta.

Romania a obtinut in 2009 un punctaj de 4,11, fata de 4,1 in 2008, pe o scara de la 1 la 7 in ceea ce priveste competitivitatea economica. Romania este pe locul 24 in topul tarilor europene, dupa ce in 2008 s-a clasat pe penultimul loc, inainte de Bulgaria, in ceea ce priveste competitivitatea.

Infrastructura a fost cel mai slab punct al Romaniei, conform raportului, tara noastra obtinand un punctaj de 2,67 si situandu-se pe pozitia a 110-a dintre cele 133 de tari incluse in raport, si pe ultimul loc in UE.

In ceea ce priveste previziunile in domeniul economiei pentru Europa de Est, WFE nu este optimist. Tarile din regiune au fost lovite serios de criza si pentru 2009 se anunta o scadere economica in medie de 4,9%.

"Integrarea rapida in cadrul economiei globale a dus la o crestere sustinuta in Europa de Est in ultimii ani, insa a facut ca regiunea sa fie mai vulnerabila la contagiune in cadrul crizei economice, care are acum consecinte dramatice in unele tari", se arata in raportul WFE.

Daca pentru Letonia, WFE estimeaza o scadere economica de 12%, iar pentru Lituania si Ungaria de 10%, pentru Romania se estimeaza o scadere de 4,7%. Tara care sta cel mai bine anul acesta, potrivit WFE, este Polonia, cu o scadere economica de doar 0,7%.

Elvetia, cea mai competitiva economie din lume

Elvetia a depasit Statele Unite in ceea ce priveste economia, situandu-se pe primul loc in topul de 133 de tari, in conditiile in care prabusirea sistemului bancar a lasat economia SUA vulnerabila, se arata in raportul WEF.

"Ne asteptam ca SUA sa piarda pozitia de top. Erau unele dezechilibre care se acumulau", spune Jeniffer Blanke, lider al Global Competitiveness Network, din cadrul WEF, pentru Reuters.

Statele care au avut cel mai mult de pierdut in urma crizei sunt SUA, Marea Britanie si Islanda, arata raportul, in conditiile in care s-au bazat foarte mult pe serviciile financiare.

Alte tari cum ar fi Brazilia, India si China au beneficiat de o crestere a competitivitatii economice, in ciuda crizei. Rusia insa a fost retrogradata in topul WFE, ajungand pe locul 63, in conditiile in care era pe locul 51.

Raportul arata ca a scazut si increderea in bancile elvetiene, desi acestea sunt inca pe un loc bun in top - locul 44. Bancile din SUA sunt acum pe locul 108 in lume si au fost retrogradate pana aproape de nivelul bancilor din Tanzania. Cele din Marea Britanie au ajuns pe locul 126.

WEF isi bazeaza analiza pe o serie de factori cheie, care arata prosperitatea fiecarei tari, cum ar fi cresterea economica sau numarul de utilizatori de Internet. Studiul mai cuprinde sondaje in randul oamenilor de afaceri, in privinta eficientei Guvernului sau flexibilitatii pietei muncii.

Elvetia, prima tara in top, are o economie stabila, desi a fost nevoita sa salveze de la faliment cea mai mare banca a sa, UBS, si are in continuare o cultura a afacerilor sofisticata, servicii publice eficiente, infrastructura excelenta si piete de desfacere functionale.

Descarca raportul WFE pe anul 2009 (vezi sub Foto)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#Romania economie competitiva, #top competitivitate economica, #World Economic Forum , #criza economica romania