Romania bolnava, bolnava, bolnava!

Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 18:37
3981 citiri
Romania bolnava, bolnava, bolnava!

In speranta ca nu este o boala incurabila, ci doar o raceala transformata in decursul anilor intr-o pneumonie cu abcese de tuse seaca uneori, ne vedem in continuare pusi in situatia de a ne cauta medicamentatia.

Din pacate, nu primim retete compensate! Va trebui sa ne asezam la o coada lunga formata la usa vreunei drogherii. Sunt unele simptome care ne fac sa credem ca suntem aproape de vindecare. Dar de cele mai multe ori sunt urmate de scaderi ale imunitatii. Acestea vin insotite de stari alarmante de manifestare a bolii.

Primele simptome au fost utilizarea batistei si stranuturile. Adica anii 2006 - 2008, in care puterea politica se lasa luata de val intr-o falsa viziune oportunista si de viitor a economiei nationale. Au fost lasate sa curga de la stat societati inspre privatizare, gen Aro, vandut pentru 1 dolar si cu conditia investirii a milioane de dolari in fabrica, si pastrarea angajatilor pe o perioada de cel putin un an de zile.

Apoi a fost fuga continua dupa mirajul UE. Joaca de-a steguletele galbene si rosii pe o harta a reprezentat aderarea la Uniunea Europeana. Cand coruptia atinsese cele mai inalte stadii, Uniunii Europene ii erau oferite promisiuni despre stoparea acestei probleme.

Suntem in al treilea an in Uniunea Europeana si nu s-a schimbat nimic din acest punct de vedere. Cu toate acestea, in aceasta perioada, Romania a avut de castigat. Inflatia a fost mentinuta intre limite deloc alarmante (2,3% - 7,8%). Salariile au crescut, nivelul de trai al populatiei s-a marit vizibil, drept dovada si cresterea la un moment dat aberanta a preturilor imobiliarelor.

A urmat febra. Temperaturi de peste 38 de grade Celsius au cuprins intreaga Romanie. Febra insemnand creditarea. Creditare venita din partea bancilor. Banci care nu urmareau decat profit, mult profit, au profitat de situatia economica pe care toata lumea o vedea atat de infloritoare si promitatoare.

Se ofereau credite chiar si daca rata acoperea intreg salariul. Se ofereau credite pentru cumparaturi. Se ofereau credite doar cu buletinul. Ideea era ca omul sa se indatoreze. Nimanui nu ii pasa de dobanzi. Nimeni nu se intreba unde va duce aceasta indatorare.

Odata cu febra au inceput sa apara primele frisoane. S-au manifestat sub forma contractiilor de pe piata de capital. Euro a inceput sa prinda teren si sa urce inspre 4 lei. Populatia inca facea fata creditarii. Industria in schimb a inceput sa simta primele contractii ale populatiei, in ceea ce priveste vanzarile. Apoi a venit scaderea PIB de la +7,8% in 2008 la -7% in 2009.

Dupa ce a trecut febra, a inceput o tuse seaca. O tuse seaca alimentata de politic, de alegerile atat de muribunde. Fuga dupa putere a avut si inainte rolul de arbitraj in ceea ce insemna impartirea sferelor de influenta si a bogatiilor acestei tari. Tusea a insemnat continuarea unui varf politic si managerial cat se poate de slab si de deficitar. Din punct de vedere legislativ, toate initiativele au ramas la nivel de proiecte, promisiuni si asumari de raspunderi.

Sistematic, au fost consumati bani din bugetul statului pentru fel de fel de proiecte menite sa imbunatateasca imaginea si productivitatea Romaniei. Un exemplu concludent ar fi site-ul e-Romania (www.romania.gov.ro ), site care a costat mai mult de 10 milioane de euro. A fost comparat in ceea ce priveste functionalitatea si design-ul cu site-ul Nigeriei. Inca se lucreaza la site! La accesare, anunta faptul ca este inca in lucru si face trimitere catre Ministerul Comunicatiilor. Un site de 10 milioane de euro!

Un alt proiect recent si evident ratat a fost promovarea turistica a Romaniei. Aproape un milion de euro aruncati pentru o concluzie pe care oricare dintre romani ar fi putut sa o evoce.

Mai departe, boala se propaga si desi cateodata ne permite cate o gura de aer, sau ne face sa credem ca suntem pe drumul vindecarii, ne trezim mereu intr-o noua faza determinanta a acesteia.

Am contractat un doctor. S-a aratat a fi un doctor controversat. Ne-a oferit medicamentatia care provoaca dependenta. Este FMI si ne-a oferit imprumutul. Primul. Apoi probabil va veni si a-l doilea. Sa speram ca nu si un al treilea! Am putea oare sa facem parte dintre bolnavii al caror corp se lupta singur pentru eliminarea virusilor? Poate daca am incerca, am vedea ca se poate...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#evolutie economie Romania , #criza economica romania
Comentarii
Poza LOGlCA
LOGlCA
rank 5
Poporul este vlaguit, vor muri sute de mii de suflete, nevinovate, sau vinovate doar pentru ca au avut incredere in politicienii interesati numai de putere si ciolan.