Romania, inca vulnerabila la undele de soc: Riscurile care ne-ar tranti economia la pamant - analisti internationali

Luni, 07 Aprilie 2014, ora 07:50
4224 citiri
Romania, inca vulnerabila la undele de soc: Riscurile care ne-ar tranti economia la pamant - analisti internationali

Economistul Nouriel Roubini a conturat recent sase riscuri majore pentru economia globala, care ar afecta destul de putin tara noastra. Totusi, Romania nu este ferita de probleme, doar ca ele au alte surse decat cele prezentate de celebrul "Dr Doom": inrautatirea situatiei din zona euro si cheltuirea iresponsabila a banului public.

Roubini a apreciat ca lumea ar trebui sa fie atenta in primul rand la posibilitatea unei "aterizari dure" a Chinei, care se confrunta cu o crestere mult mai lenta a PIB-ului, dar si cu aparitia multor domenii neperformante.

Pe de alta parte, Rezerva Federala a SUA ar putea trimite socuri in toata lumea in cazul in care va gestiona prost iesirea din relaxarea monetara. Mai mult, avand in vedere ca Fed a practicat dobanzi apropiate de 0%, analistii se tem ca banca centrala americana le va creste prea tarziu si prea incet, in conditiile in care tinta sa este sa se ajunga la un nivel de 4% pana in 2018.

Roubini arata ca situatia din unele piete emergente fragile se poate agrava, in timp ce actualul conflict din Ucraina ar putea sa duca la Razboiul Rece II si eventual chiar la un razboi propriu-zis, daca Rusia invadeaza si partea de est din aceasta tara.

Similar, dezacordurile teritoriale terestre si maritime din Asia ar putea degenera intr-un conflict militar direct.

Roubini darama prognozele anterioare si avertizeaza lumea asupra noilor riscuri

Ucraina, un pericol direct pentru tara noastra

Cu exceptia conflictului din Ucraina, Romania nu ar trebui sa fie afectata prea mult de celelalte riscuri subliniate de Roubini, sustine analistul pe piete emergente William Jackson la firma britanica Capital Economics.

Cat despre criza de la Kiev, "pentru moment credem ca va provoca efecte economice negative doar pe termen scurt, avand in vedere ca nu exista motive pentru care Rusia si Occidentul sa vrea ca situatia sa escaledeze", a apreciat analistul pentru Ziare.com.

"Nu trebuie sa uitam ca Rusia este mai dependenta de investitiile si relatiile comerciale cu Europa decat sunt tarile de pe batranul continent de gazele Moscovei", a sugerat William Jackson.

In schimb, el sustine ca cel mai mare risc atat pentru tara noastra, cat si pentru economia globala il reprezinta revenirea crizei din zona euro.

"Tensiunile au scazut in ultimii ani, insa problemele fundamentale nu au fost rezolvate. Iar luand in considerare nivelul ridicat al datoriei pe termen scurt pe care il are Romania, in special in ceea ce priveste sectorul bancar, o noua criza la nivel european ar dauna foarte mult economiei sale. De fapt, e nevoie doar de o incetinire a cresterii zonei euro pentru ca Romania sa aiba de suferit", a avertizat analistul.

Romania, cu bune si rele

Romania este cea mai promitatoare economie din Europa de Sud si de Est, a opinat Andrew MacDowall, analist pe piete emergente si editorialist la publicatia Financial Times.

El arata ca o combinatie de factori ajuta mult tara noastra: "dimensiunea (e de trei ori cat Serbia), diversitatea, mana de lucru calificata, resursele (noile rezerve de gaze par foarte promitatoare), apartenenta la UE si amplasarea geografica". Printre dezavantaje se numara "o infrastructura jalnica, privatizari esuate si un sistem administrativ slab (niveluri reduse de absorbtie a fondurilor europene) ".

"Toate aceste puncte slabe vor iesi in evidenta in momentul in care situatia globala sa va inrautati. In prezent, Romania este stabila din punct de vedere fiscal, insa cheltuirea fara cap a banilor in preajma alegerilor sau cand situatia politica se inrautateste este o problema eterna - in contrast cu ceea ce se intampla in Bulgaria.

Exista un grad de risc din punct de vedere politic. Romania ar fi mai pregatita pentru o noua criza economica daca ar fi mai competitiva si daca si-ar construi un buffer fiscal generos pentru ca sa incurajeze consumul intr-o maniera anticiclica, nu prociclica, asa cum s-a intamplat in perioada 2007-2008, fapt ce a trantit Romania la picioarele FMI", a mentionar analistul pentru Ziare.com.

Insa cel mai important aspect este ca tara noastra nu are un stoc de petrol, gaze sau alte resurse, ori o piata interna uriasa care sa o ajute sa treaca cu bine peste o criza economica in acelasi mod in care au reusit pietele emergente (statele arabe, din Africa sau Indonezia), a subliniat Andrew MacDowall.

Ce riscuri vede FMI pentru Romania

Presiunile politice interne de dinaintea alegerilor ce vor avea loc la sfarsitul acestui an sunt in crestere si ameninta implementarea reformelor asumate de Romania, au declarat saptamana trecuta reprezentantii FMI, care au aprobat prima si a doua evaluare a acordului cu tara noastra.

"Programul continua sa fie o prioritate politica pentru Guvern, insa riscurile ce vin din zona politica sunt in crestere. Acesti factori ar putea complica punerea in aplicare a programului si ar submina hotararea Guvernului de a implementa agenda de reforme structurale", au spus expertii FMI intr-un raport pentru Consiliul Director.

FMI avertizeaza Romania: Ce riscuri exista inainte de alegeri

Pe de alta parte, rezervele disponibile la Ministerul de Finante, o rata de schimb flexibila si un nivel adecvat al rezervelor valutare vor proteja tara de potentialele socuri externe, se mai arata in document.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#riscuri economie Romania, #riscuri economice Romania, #pericole economie Romania, #probleme economie Romania , #criza economica romania
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
In concluzie, toate relele vin sau pot veni de la politicieni! Cei
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5