Seful Raiffeisen: O noua criza va veni. Riscul e ca Romania sa nu vada oportunitatile

Joi, 15 Martie 2018, ora 15:49
8957 citiri
Seful Raiffeisen: O noua criza va veni. Riscul e ca Romania sa nu vada oportunitatile
Foto: Arhiva Hepta.ro

O noua criza este posibil sa vina, dar riscul pentru Romania este sa nu o perceapa ca pe o oportunitate, a declarat, joi, Steven van Groningen, presedinte si CEO al Raiffeisen Bank.

"Cred ca o criza va veni si o criza este si o oportunitate. Cred ca riscul cel mai mare este ca Romania sa nu se uite la o criza ca la o oportunitate, avand oportunitatea sa faca un salt inainte sa ajunga la un mediu european, sa se apropie de mediu european", a spus Steven van Groningen, la editia a 7-a a evenimentului Romanian Business Leaders Summit, intrebat despre eventualitatea unei noi crize.

Acesta a precizat ca in tarile europene exista Consiliul Economic si Social si prin lege o astfel de organizatie participa in procesul de dezbatere si cel legislativ, dar in Romania aceasta institutie nu functioneaza tot atat de bine. De asemenea, acesta a sustinut ca nici structurile patronale nu functioneaza in mod adecvat si eficient.

De asemenea, in opinia lui Cristian Popa, fost vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii, cel mai plauzibil scenariu al unei noi crize este o corectie brutala, fie pornita din datoriile substantiale care exista acum, fie din supraevaluarea preturilor pentru capitaluri.

Potrivit sursei citate, aceasta criza ar putea avea drept consecinta o aversiune la risc, incluzand toate tarile emergente printre care si Romania, care poate sa fie lovita intr-o masura mai mica sau mai mare.

Efectul in Romania depinde de rezilienta construita pana in acel moment, printr-o combinatie de depreciere care poate fi contracarata in mare parte de banca centrala, simultan cu o crestere a costului capitalului, atat pentru stat cat si pentru afacerile private, a spus Popa.

Cristian Popa a adaugat ca Romania este o tara in care necesarul brut de finantare la nivel anual este de 9% din PIB, iar in momentul in care aversiunea de risc creste major capacitatea de a imprumuta la costuri pe care le pot suporta bugetul statului si firmele devine mult mai limitata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#criza economica Romania , #criza economica romania