Situatia din Grecia, un pericol pentru Romania si Bulgaria, avertizeaza japonezii

Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 17:00
5280 citiri
Situatia din Grecia, un pericol pentru Romania si Bulgaria, avertizeaza japonezii

Situatia din Grecia reprezinta un pericol pentru doua tari europene emergente, Romania si Bulgaria, arata o analiza realizata de banca japoneza Nomura.

Sectorul bancar din Europa este interconectat, iar o scadere a rating-ului Greciei pana la faliment ar dauna direct Romaniei si Bulgariei, ale caror economii isi revin dupa criza, insa nu sunt inca foarte puternice. Datoria suverana din Romania si Bulgaria, dar si sectorul privat sunt finantate de subsidiare ale bancilor grecesti, arata Financial Times.

Societe Generale, una din bancile franceze monitorizate de Moody's, care are o expunere semnificativa in Romania si Bulgaria, la fel si bancile austriece.

O restructurare dura in Grecia, optiune din ce in ce mai probabila, ar lovi in banci, care la randul lor ar afecta bancile din Romania si Bulgaria, dupa care acestea ar afecta bancile din Austria si Franta, mai scrie Business Insider.

Nomura arata ca exista o serie de posibile scenarii, in cazul in care bancile din Grecia au probleme si sunt nevoite sa retraga sprijinul subsidiarelor sau dau faliment.

Cel mai putin grav scenariu ar fi reducerea severa a creditarii acordate de subsidiarele din Romania si Bulgaria ale bancilor elene, ca urmare a cerintelor tot mai mari de finantare din partea bancilor-mama. Acest scenariu "este anti-crestere" pentru cele doua tari si a inceput deja sa se dezvolte, arata Nomura.

In cel mai rau caz, bancile din Grecia vor da faliment, iar capitalul grec va fi retras din Romania, urmand o lichidare de urgenta a activelor din Europa de Est.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Grecia banci Romania, #Grecia pericol Romania, #Grecia analiza Nomura , #criza economica romania