Sondaj Ziare.com: In 2011 va fi mai rau?

Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 08:09
3446 citiri
Sondaj Ziare.com: In 2011 va fi mai rau?
Fotomontaj: Ziare.com

2011 bate la usa, dar pentru romani anul care vine pare a fi o nebuloasa, cel putin din punct de vedere socio-economic.

Guvernul bajbaie prin intuneric in ceea ce priveste salariile bugetarilor, Legea unica intra in vigoare ba din ianuarie 2011, ba de abia in 2012. Chiar daca CCR a spus clar ca diminuarea de 25% din iulie este temporara si iese din vigoare pe 31 decembrie, nici pana la ora actuala Guvernul nu a spus exact ce are de gand sa faca de la 1 ianuarie.

Cifrele aflate azi pe surse sau chiar din gura lui Emil Boc sunt contrazise de alte cifre a doua zi.

Aceeasi situatie este si in cazul disponibilizarilor din aparatul de stat - de la saptamana la alta, difera numarul bugetarilor care vor ajunge someri in ultimele luni din 2010 sau in primele din 2011.

Nici angajatii de la privat nu stiu cum stau: negocierile privind salariul minim pe economie sunt in impas, sindicatele si patronatele nu se inteleg (ca de obicei) si, din nou, Executivul nu a anuntat clar pe ce varianta merge.

S-a vorbit mult, mai ales in cadrul Coalitiei, despre scaderea cotei unice sau a contributiilor sociale, care sa usureze povara fiscala asupra contribuabililor (angajati si firme). Insa nicio decizie in acest sens nu s-a luat.

Si cum guvernarea in Romania depinde de FMI, oficialii Fondului nu sunt de acord nici cu scaderea cotei unice, nici cu cresterea salariului minim.

In schimb, au vesti bune legate de cresterea economica din 2011. Daca "corbii" Opozitiei prevedeau inca un an de recesiune pentru Romania, Jeffrey Franks e sigur ca vom avea o crestere economica de circa 1,5% in 2011. Sa-l credem sau sa ne amintim ca si la inceputul lui 2010 se spunea ca economia noastra isi va reveni si tot in criza profunda a ramas?

Si chiar daca va creste PIB-ul cu 1,5%, este oare aceasta majorare suficienta pentru a determina companiile sa faca, din nou, angajari, sau sa dea destula incredere posibililor antreprenori sa isi inceapa o afacere in tara noastra?

Pana una alta, putem vedea ca preturile continua sa creasca si, odata cu ele, si inflatia. Se anunta noi scumpiri de la alimente pana la intretinere si RCA. Nici macar vremea nu tine cu noi, dat fiind ca valul de caldura primavaratica din noiembrie pune in pericol productia de cereale, asa ca la anul si painea s-ar putea sa devina un lux.

Avand in vedere toate aceste aspecte economice, Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: In 2011 va fi mai bine sau mai rau ca in 2010? Cine credeti o va duce mai bine si cine mai rau? Va ramane Romania in recesiune sau va creste nivelul de trai?

Adobe introduce funcții de inteligență artificială în aplicațiile Reader și Acrobat
Adobe introduce funcții de inteligență artificială în aplicațiile Reader și Acrobat
Adobe a introdus recent în piață un asistent AI pentru aplicațiile Reader și Acrobat, în scopul de a transforma modul în care interacționăm cu documentele PDF. Această nouă...
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
#crestere economica 2011, #salarii bugetari 2011, #scumpiri 2011 , #criza economica romania