UE asigura ca nu lasa tarile Est-europene la greu

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 18:50
618 citiri
UE asigura ca nu lasa tarile Est-europene la greu

UE poate sa ajute in continuare tarile membre din afara Zonei euro, in special din Europa de Est, inclusiv Romania, in cazul unor probleme mari cu lichiditatile, dar nu intentioneaza deocamdata sa suplimenteze fondurile alocate pentru ele, a anuntat vineri Comisia Europeana.

Aceste fonduri au fost dublate deja la sfarsitul anului 2008, ajungand la 25 de miliarde de euro. Ungaria a primit deja un imprumut de 6,5 miliarde de euro si Lituania unul de 3,1 miliarde. Nici Romania nu a exclus o recurgere la acest fond, informeaza NewsIn, citand AFP.

"Mai raman circa 15 miliarde de euro", a spus Amelia Torres, purtatoare de cuvant a Comisiei Europene. "Daca este necesar, vom propune o suplimentare (a acestor fonduri - n.red.). Dar deocamdata nu a fost decis acest lucru si nu se poarta discutii in acest sens", a adaugat ea

Situatia economica din Europa de Est este privita in continuare cu ingrijorare, dupa cresterea puternica din anii trecuti. Intre timp, insa, bancile si monedele tarilor din aceasta regiune au fost fragilizate de amenintarea unei recesiuni.

Amelia Torres a vorbit despre "discutii cu un numar de tari in ceea ce priveste nevoile lor". "Facem tot ce putem pentru a raspunde acestor nevoi, impreuna cu FMI", care a participat si la imprumuturile acordate Ungariei si Letoniei.

Purtatoarea de cuvant a refuzat sa ofere detalii, pentru a nu contribui la "nervozitatea pietei si provoca atacuri asupra unei tari sau unei monezi". Ea a subliniat ca UE nu este singurul interlocutor al tarilor aflate in dificultate, care se pot adresa si unor instante internationale ca FMI, Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sau Banca Europeana de Investitii (BEI).

BERD, BEI si Banca Mondiala au anuntat vineri un plan de asistenta de 24,5 miliarde de euro, pe o perioada de doi ani, pentru bancile si companiile din Europa de Est, pentru a le ajuta sa depaseasca criza. Comisia Europeana a salutat initiativa.

In ceea ce priveste tarile din Zona euro, Torres a indemnat la calm, dand asigurari ca nu are informatii "despre nicio tara care sa aiba probleme financiare similare Ungariei sau Letoniei".

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#Uniunea Europeana, #ajutor financiar, #criza economica, #Europa Est , #criza economica romania