Wall Street Journal: Noul Guvern al Romaniei sa continue masurile de austeritate

Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 18:25
2185 citiri
Wall Street Journal: Noul Guvern al Romaniei sa continue masurile de austeritate
Foto: Daylife

Viitorul Guvern al Romaniei va trebui sa continue politicile fostului cabinet si va avea nevoie de sprijinul Fondului Monetar International, sunt de parere analistii de la Wall Street Journal.

"Guvernele europene cad precum mustele. Guvernul roman de centru dreapta a cazut vineri, pe fondul unei motiuni de cenzura, la doar doua luni dupa ce Cabinetul prim-ministrului Mihai Razvan Ungureanu a preluat conducerea. Precum alti lideri europeni, domnul Ungureanu a pierdut sprijinul popular pentru un program dur de austeritate.

Pentru domnul Ungureanu si pentru oricine va prelua conducerea in Romania, presiunile din partea Fondului Monetar International Monetar fac lucrurile mult mai dificile", comenteaza blogul Wall Street Journal.

Potrivit acestuia, economia Romaniei a avut o evolutie relativ buna. "Precum alte tari emergente, Romania s-a bazat masiv pe investitiile straine inainte de criza financiara din 2008, in timp ce deficitul de cont curent a atins 11,6% din PIB in 2008. Au urmat doi ani de recesiune, dar economia si-a revenit, inregistrand o crestere de 2,5% in 2011. Deficitul bugetar a scazut la 4,2% din PIB anul trecut, de la 7,3% in 2009."

"Calcaiul lui Ahile in Romania sunt, insa, bancile straine care reprezinta 80% din sistemul sau bancar", tara riscand iesiri masive de capital.

In acest context, explica WSJ, Romania a semnat acordul stand-by de tip preventiv in valoare de 5 miliarde de euro cu FMI, in schimbul caruia a acceptat conditii stricte, dificil de atins de orice tara europeana, inclusiv reducerea deficitului cu 1,9% din PIB in acest an.

Romania a operat deja taieri dureroase, precum reducerea numarului salariatilor din domeniul bugetar cu 14% din 2008 si inghetarea salariilor celor ramasi. Dar FMI face presiuni ca Romania sa liberalizeze sectoarele energetic si al transporturilor si sa sustina o mai mare implicare a sectorului privat in sanatate.

Astfel de reforme se bucura de sprijin la Washington, insa intampina o opozitie interna uriasa.

Noul Guvern trebuie sa continue relatia cu FMI, in contextul increderii oricum fragile de pe piete. Leul s-a depreciat cu 0,3% fata de euro vineri, cea mai abrupta scadere din acest an.

"Ca alte tari din Europa, Romania intelege ca nu exista o cale usoara de a trece peste dificultatile economice", noteaza WSJ.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#masuri austeritate guvern Ponta, #Guvern Ponta criza economica, #Guvern Ponta FMI , #criza economica romania