Zece motive pentru care 2011 va fi mai rau decat 2010

Joi, 16 Septembrie 2010, ora 07:24
5940 citiri
Zece motive pentru care 2011 va fi mai rau decat 2010
foto: world-crisis.net

Inca din al doilea trimestru al acestui an, toata lumea a inceput sa isi dea cu parerea in ceea ce priveste evolutia incerta a situatiei economice nationale. Au inceput analistii, apoi bancile, care prevedeau cresteri economice, probabil in speranta influentarii potentialilor clienti. Apoi au aparut brokerii, stimulati de apatia generala de pe BVB.

Guvernantii nu au stiut altceva decat sa repete ceea ce au declarat si cu un an in urma, anume ca sunt blocati pe o crestere economica de 1,5%. Ei nu concep altceva. Ultimii care au inceput sa isi dea cu parerea sunt marii jucatori de pe piata, oameni ca Ion Tiriac sau Dinu Patriciu.

Oricine ar vorbi si oricine si-ar da cu parerea, exista o baza de pornire pentru ceea ce va insemna o economie in scadere. Cateva dintre motive sunt prezentate in continuare:

1. Acordul cu FMI, un acord in urma caruia, incepand cu toamna aceasta, vom fi nevoiti sa incepem rambursarea creditului. Problema in acest sens a aparut atunci cand ne-am trezit ca vom avea nevoie de un alt imprumut doar pentru a acoperi ratele existente. Suntem in stadiul in care speram ca imprumutul va fi parafat doar ca si garantie si nu ca si un alt imprumut. Ne vom vedea inevitabil intrati intr-o spirala negativa a indatoririi din care cu greu are sa ne mai scoata cineva.

2. Somajul este o problema reala. Somajul in Romania distruge bugetul statului, distruge salariile si scade puterea de cumparare. Piata de munca va fi suprapopulata si concurenta acerba. Vor exista oameni care au capacitatea de a prospera, de a ridica o companie, oameni care insa nu vor putea sa o faca din cauza unui salariu derizoriu.

3. Agricultura este un alt punct slab. Ar fi putut fi o bulina alba, o mare bulina alba. Dar e mai usor sa importam decat sa ne gestionam propriile culturi. Fara fonduri, fara subventii, fara irigatii, agricultura este la pamant. Cele cateva ferme cu adevarat importante nu acopera necesarul productiv al tarii.

4. Transporturile sunt in continuare la pamant, cu fonduri taiate, si o dezvoltare deficitara. In continuare avem construiti doar cativa kilometri de autostrada in ultimii douazeci de ani. In sistemul feroviar nu s-a mai investit de ceva vreme si trenurile circula in multe zone cu mai putin de 40 de kilometri la ora. In acest moment nu vor face motivul aparitiei unor investitori in zona.

5. Salariile reprezinta o alta problema care va lovi in populatia acestei tari. Exista deja anumite categorii care au simtit a doua scadere salariala. Exista persoane care prefera sa "lucreze" in somaj decat sa mai stea la munca pe un salariu derizoriu. O alta problema in acest sens este modul de abordare a angajatului de catre angajator.

"Daca nu vrei sa faci cum iti spun eu, sunt altii o suta la poarta!" sau "Nu putem sa crestem salariile pentru ca suntem in criza". Acest lucru duce la scaderea productivitatii angajatului, acesta traind o constanta frica de a nu face o eventuala greseala.

6. Sistemul sanitar si invatamantul deja sunt aproape de colaps. Spitale ramase fara fonduri, cu paturi in care dorm cate doua persoane, instalatii vechi si periculoase. Medici care pleaca din tara sa pentru ca dupa 8 ani de scoala castiga 700 de lei. Profesori care la fiecare doua saptamani sunt in greva. Un examen anual care se modifica in fiecare an, dupa ce timp de mai bine de 20 de ani a functionat excelent.

7. Cursul valutar. Mai ales e vorba despre o anumita paritate. Este vorba despre leu/euro sau invers. Este vorba despre BNR, care s-ar putea sa nu mai poata fi capabila sa tina in frau evolutia monedei europene.

8. Legislatia in continua modificare. Legislatie in baza careia o firma nu isi poate realiza previzionarile. Firmele incep sa isi pregateasca strategii de exit de pe piata din cauza indeciziei sistemului juridic. Se pierd investitori care prefera sa intre pe piete ale caror sisteme legislative functioneaza.

9. Coruptia ramane unul dintre cele mai dureroase motive pentru care nici anul urmator nu are sa functioneze nimic in Romania. Coruptia exista, este acolo, la orice nivel, oriunde ai merge. Ajunge pana intr-acolo incat nici nu mai pasa cuiva ca asa ceva se intampla. Din cand in cand presa sesizeaza cate un caz, se face un mic balon care din pacate se desumfla repede. Putem sa luam exemplul cel mai recent: SOV. Peste o luna lumea va fi uitat si el va fi la loc in scaunul lui.

10. Ciolanul ramane in continuare cu carne pe el. Se pare ca inca mai este ceva de ros. Atata timp cat mai au ce sa ia de pe el, nimic nu are ce sa se schimbe!

Mai sunt inca multe motive, dar ideea de baza ramane aceeasi... starea economiei se va inrautati in continuare.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#criza economica romania 2011, #previziuni economice 2011, #economie 2011 romania , #criza economica romania