Pe banii romanilor, lacomia Guvernului Dancila a invins foamea minerilor

Vineri, 18 Ianuarie 2019, ora 10:12
11989 citiri
Pe banii romanilor, lacomia Guvernului Dancila a invins foamea minerilor
Foto: Arhiva Facebook

Dupa aproape o saptamana de greva si dupa negocieri dure cu administratia companiei, minerii de la CE Oltenia se intorc in cariere, fara sa fi obtinut majorarea de 45% a salariilor pe care au cerut-o.

Minerii de la CE Oltenia reiau, pe rand, lucrul dupa negocieri tensionate cu ministrul Energiei

Cifrele arata ca administratiei complexului energetic i-ar fi fost foarte dificil sa faca majorarile desalarii cerute de mineri, inclusiv din cauza taxei pe care i-a impus-o Guvernul, prin intermediul Ordonantei Teodorovici.

Asa cum Ziare.com v-a informat deja, minerii de la CE Oltenia au declansat greva inca de vinerea trecuta, solicitand cresteri salariale de 45%. Compania a spus ca nu poate plati atat de mult, dar ca ar fi dispusa sa acorde o crestere a lefurilor de 12%. In cele din urma, in prezenta ministrului Anton Anton, conducerea CE Oltenia le-a facut minerilor o alta oferta de majorare a salariilor.

N-a fost una tocmai avantajoasa pentru mineri, din cauza ca ea nu viza majorarea efectiva a salariului tarifar, ci doar acordarea unor bonusuri. Cu toate astea, de voie, de nevoie, cei mai multi dintre mineri au acceptat aceasta oferta a conducerii CE Oltenia.

Razvan Nicolescu, fost ministru al Energiei si actual consultant pe probleme de energie, a explicat pentru Ziare.com cati bani ar trebui sa aloce CE Oltenia pentru majorarea salariilor minerilor cu 45% si ce ar insemna o astfel de cheltuiala pentru companie.

"Fondul anual de salarii al CE Oltenia este de aproximativ 700 de milioane de lei. Din cate am inteles, doar minerii au cerut o majorare cu 45% - adica 7.000-8.000 de salariati.

In aceste conditii, daca cererea ar fi acceptata asa cum a fost formulata, am putea vorbi despre o suplimentare a fondului anual de salarii cu circa 250 de milioane de lei.

E o suma greu de alocat din cauza ca - in perioada urmatoare - CE Oltenia are sarcina nu doar de a acoperi salariile, ci si de a cumpara certificate de CO2 in valoare de peste 1 miliard de lei. In lipsa acestor certificate, n-ar mai putea produce energie.

In plus, complexul energetic va avea, in perioada urmatoare, cheltuieli de 100 - 150 de milioane de euro cu modernizarea unor instalatii, astfel incat acestea sa respecte standardele de mediu ale UE. Este o chestiune care trebuie rezolvata in urmatorii 3-4 ani.

Lucrurile s-au complicat si mai mult la CEO odata cu impunerea, prin OUG 114/2018, a taxei de 2% din cifra de afaceri a companiilor din energie. Echivalentul a circa 10% din fondul de salarii al CE Oltenia se va duce pe aceasta suprataxa", a apreciat pentru Ziare.com Razvan Nicolescu.

Joi, dupa ce a participat la negocierile cu minerii grevisti, ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat ca va face eforturi pentru eliminarea taxei pe cifra de afaceri pentru companiile care produc energie pe baza de carbune, cum e CE Oltenia.

Ramane de vazut daca aceste eforturi pe care ministrul sustine ca le va face se vor concretiza si daca CE Oltenia si CE Hunedoara vor fi scutite de suprataxa impusa prin Ordonanta Teodorovici.

Si ce va rezolva asta pentru minerii platiti cu salarii de nimic si care traiesc si muncesc in conditii dintre cele mai grele.

Cert este ca toata aceasta situatie critica pe care Guvernul Dancila a fost incapabil sa o anticipeze si sa o gestioneze eficient s-a desfasurat pe banii romanilor. In aceasta perioada, energia a ajuns la pret record in Romania si ne va arde la buzunare incepand chiar cu facturile urmatoare.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#salarii mineri CE Oltenia, #negocieri salariale CE Oltenia greva, #salarii mineri CE Oltenia greva , #criza energie