Bancile europene trebuie sa obtina 115 miliarde de euro

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 21:56
864 citiri
Bancile europene trebuie sa obtina 115 miliarde de euro

Bancile europene trebuie sa obtina 115 miliarde de euro pentru a respecta noile standarde de securitate financiara, menite sa asigure bancile impotriva agitatiilor financiare care ar putea aparea in piete.

Suma este cu 8 miliarde de euro mai mare decat cea anterior estimata de catre Autoritatea Bancara Europeana, iar actiunile bancare pe bursele europene au scazut puternic, ca urmare a vehicularii noii cifre, informeaza Business Week.

Bancile europene au miliarde de euro plasati in titluri de stat care, in momentul de fata, sunt considerate ca fiind foarte riscante. Investitorii, care sunt principala sursa de finantare pe termen scurt a bancilor (prin emiterea de obligatiuni) considera aceasta expunere pe titluri de stat ca fiind foarte riscanta si, ca urmare, nu mai acorda imprumuturi bancilor.

Mai mult, bancile insele nu-si mai acorda credite reciproc, iar acest fapt functioneaza ca um multiplicator pentru criza. Inghetarea creditarii este o inghetare, de fapt, a intregii economii. Pentur ca increderea in mediul bancar sa fie refacuta, autoritatile europene au decis ca bancile sa-si mareasca nivelul de capital pentru ca astfel sa scada raportul dintre activele riscante si capitalul fara risc.

Nivelul de capital pe care bancile trebuie sa-l obtina este calculat in functie de valoarea detinerilor de titluri de stat riscante. Ca urmare, cifra este permanent marcata la piata iar actuala crestere in estimare este proportionala cu deprecierea pe care au inregistrat-o titlurile de stat in ultimele luni.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#criza financiara, #recapitalizare banci, #active riscante banci, #inghetare creditare banci , #criza financiara
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Aşa-i când ţi-l bagi pe "ucigă-l toaca"-n casă! Mai bine-şi făceau