Bomba cu ceas a Europei a inceput sa ticaie?

Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 20:33
5934 citiri
Bomba cu ceas a Europei a inceput sa ticaie?
Foto: Business 24

Criza traversata in ultimii ani a adancit spectaculos falia, deja existenta, dintre tarile bogate si bine dezvoltate economic din nordul Europei si cele cu resurse si mijloace mai modeste, aflate in sud.

Rata somajului la cele dintai atinge o medie de 12%, in timp ce somajul ajunge in Grecia si Spania la peste 25%, cu o cota mai mult decat alarmanta in randul tineretului: 60%.

Venitul total pe locuitor la nivelul intregii Uniuni se situeaza la nivelul celui inregistrat in anul 2007, in timp ce Grecia s-a intors la cel din anul 2000, iar Italia la cel din 1997, noteaza Project Syndicate.

Europa bogata si Europa saraca

Este deci din ce in ce mai clar ca UE se separa in doua segmente: unul bogat si prosper care se imbogateste necontenit si unul sarac si neajutorat, a carui situatie precara se accentueaza an de an.

A devenit clar faptul ca politicile de austeritate la care s-au aliniat mai multe tari sarace, fara adoptarea de masuri capabile care sa compenseze declinul cererii, nu le-au fost de mare folos, ba chiar dimpotriva.

Devalorizarea, care ar face exportul mai competitiv, nu este fezabila in conditiile unei Uniuni de state. N-ar trebui sa ne mire faptul ca tarile mai dezvoltate sunt reticente la ideea de a promova o politica inflationista, doar de dragul celor sarace, spre a le ajuta in competivitatea exporturilor lor.

In plus, Banca Centrala Europeana nu poate urma politica unei adevarate banci centrale, de tipul Rezervei Federale a SUA, care aflata in aceeasi situatie a putut hotari adoptarea unei politici monetare agresive, pentru a reduce costul creditelor.

Ca urmare, tarile de la periferia sudica a UE nu-si pot permite sa crediteze importante proiecte de investitii publice de care aceste tari au nevoie si care s-ar reflecta benefic atat asupra somajului, cat si asupra consumurilor.

Cele doua scenarii

Eforturile tuturor autoritatilor, atat ale celor din sud, cat si ale celor din nordul Europei, pentru consolidarea sistemului prin masuri financiare si fiscale nu s-au dovedit a fi mai mult decat simple pansamente puse peste o rana care trebuie operata in profunzime.

Nicaieri nu s-au dovedit a fi utile pentru restabilirea increderii in moneda unica, atat de tulburata in urma crizei.

In aceste conditii, prapastia dintre sistemul monetar-financiar din nordul continentului si cel din sud se adanceste, iar perspectiva Europei de a adopta o politica monetara comuna se indepateaza pe zi ce trece.

Guvernele sunt tentate sa ajusteze recesiunea resimtita in periferia sudica a continentului prin masuri cu efect imediat, care nu pot fi realizate decat cazand din nou in pacatul austeritatii si al reducerii consumului.

Dar la toate acestea, populatia reactioneaza din ce in ce mai turbulent, atat sub aspect social, cat si politic.

Sperantele multora se indreapta spre Germania, ca fiind superputerea economica a intregii zone, iar in fata acstei superputeri se infatiseaza doua scenarii:

Scenariul unu

Lasand criza financiara sa se dezvolte necontrolat, tarile din sud vor fi confruntate cu un dezastru economic, cu repercusiuni nefavorabile asupra Germaniei insasi, pe termen lung. Ca urmare, ea ar fi nevoita sa refaca o zona euro restransa, numai cu nordul prosper, abandonandu-si in voia soartei confratii indatorati.

Scenariul doi

Germania ar fi dispusa sa mentina intregul edificiu euro - sau aproape in intregimea sa - suportand costurile neperformantilor din sud. Aceasta ar implica punerea in comun a datoriilor si problemelor economice, concomitent cu un transfer de suveranitate catre institutiile europene supranationale.

Eventual, pentru a face pilula mai usor digerabila in randul publicului german, poate fi aruncata peste bordul zonei euro o tara de sacrificiu sau chiar doua, cum ar fi Grecia sau Ciprul, care oricum nu demonstreaza ca vor fi vreodata capabile sa-si plateasca datoriile.

Poate mai sunt si alte scenarii in perspectiva, dar oricate ar fie ele, este clar ca diviziunea nord-sud a zonei euro a devenit o bomba cu ceas al carei mecanism a inceput sa ticaie si va mai ticai fie pana va face bum, fie pana va gasi cineva o solutie cu mai multe consumuri si investitii, decat cu austeritati si cu strangerea curelei la maximum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#criza europeana, #criza financiara, #criza fiscala, #criza bancara , #criza financiara