Ce inseamna prabusirea Spaniei pentru Romania?

Vineri, 08 Iunie 2012, ora 13:23
5904 citiri
Ce inseamna prabusirea Spaniei pentru Romania?
Foto: Arhiva

Spania a devenit o problema majora pentru zona euro, din cauza marilor dificultati economice cu care se confrunta. O prabusire a acestei tari este inevitabila, fapt ce va provoca consecinte catastrofale pentru Romania, potrivit analistilor.

Statul iberic a fost retrogradat, joi, de catre agentia Fitch, cu trei trepte, pana la BBB, cu perspectiva negativa, din cauza costurilor bugetare pentru restructurarea si recapitalizarea sectorului bancar, estimate de agentie la circa 60-100 de miliarde de euro, echivalente cu 6%-9% din PIB.

Ratingul Spaniei, retrogradat cu trei trepte

Primul semnal de alarma privind problemele institutiilor creditoare a venit din partea Bankia, care a cerut un ajutor de la stat de 19 miliarde de euro si a trebuit sa fie nationalizata.

In plus, dobanda la obligatiunile pe 10 ani sunt aproape de nivelul nesustenabil de 7%, iar nivelul datoriei de stat va creste la 83% din PIB, in anul 2013.

In conditiile in care a patra cea mai mare economie a zonei euro se va darama, tara noastra va fi extrem de afectata, chiar daca nu avem legaturi directe cu statul iberic.

"Prabusirea Spaniei va aduce un dezastru in Romania, nu neaparat ca legaturi economice si financiare, ci mai degraba investitorul nu va mai baga bani in UE, deci nici in tara noastra, mergand in alte tari considerate mai sigure", a mentionat analistul Ionel Blanculescu, pentru Ziare.com.

Spania, o tara in plina criza, dar cu coada sus

"Acest lucru se simte deja pe schimbul de curs leu-euro, pentru ca nu ne putem epxlica devalorizarea monedei nationale decat printr-o cerere mai mare de euro, pentru a pleca din tara, deci este clar ca si lovitura data de Spania va convinge investitorii sa paraseasca UE", a completata acesta.

Moneda nationala s-a devalorizat puternic in ultimele doua luni, atingand pragul de 4,46 lei/euro.

In aceste conditii, singurul avantaj al Romaniei este folosirea leului ca protectie fata de dezastrul din uniunea monetara.

"Avem, insa, un imens avantaj ca avem moneda proprie si ne-am putea salva prin aceasta. Ar trebui sa dam drumul la leu si sa incercam sa ne pazim de altii. E cel mai simplu in momentul de fata", a precizat analistul Ilie Serbanescu, pentru Ziare.com.

Care sunt problemele Spaniei

Banii publici din Spania s-au consumat intr-un mod neeligibil, somajul este la un nivel alarmant, mai ales cel in randul tinerilor, de 50%, perspectivele nu sunt foarte promitatoare, avand in vedere situatia din Europa in ceea ce priveste cresterea economica.

"Cel mai probabil, din cauza ca nu are posibilitatea de a genera mai multi bani, Spania va santaja UE cu existenta ei, pentru a putea primi sprijinul financiar necesar", a opinat Ionel Blanculescu.

El considera ca Spania nu va accepta "umilinta" de a impune noi masuri de austeritate, in schimbul banilor de la UE, asa cum a facut Grecia. In plus, pentru Spania, implicarea FMI nu este dorita.

"Ea va juca la santaj, datorita faptului ca este elefantul mare din magazinul de bibelouri, insa fara a raspunde la conditiile propuse de UE si partenerii internationali", a adaugat analistul.

"Este clar ca vorbim despre varful aisbergului. Daca la Grecia, care are un PIB de 250 de miliarde de euro, deja a primit inca pe atat de la UE, in cazul Spaniei, daca se vor pastra aceleasi proportii, atunci va fi nevoie de un trilion de euro", a continuat acesta.

Cel mai probabil vor fi si alte banci care vor fi nationalizate. Este o situatie grea pentru UE si va involua pe zi ce trece, mai ales daca alegerile din Grecia nu vor avea rezultatul asteptat, atunci Spania se va confrunta cu si mai mari probleme.

Spania cere ajutor financiar pentru banci

Se va prabusi Spania?

Analistul Ilie Serbanescu considera ca statul iberic se va darama, in mod inevitabil, din cauza greselilor comise de populatie.

"Nesansa Spaniei de a se prabusi este destul de mare, din cauza faptului ca va fi venit oricum un moment in care aceasta tara va plati pentru acea crestere extrem de indelungata, pe care a obtinut-o pe baze artificiale, pentru ca statul iberic a fost un exemplu negativ pentru ceea ce s-a intamplat ulterior in Europa de Est, in special in Romania", a spus Serbanescu.

Crestere economica a acestei tari a fost bazata pe consum si fara acoperire in productie, dovada fiind bula imobiliara, care a indatorat populatia.

"Sistemul bancar este o problema pentru Spania, insa macar acesta este unul national, deci o incercare de a le salva are sens la ei. Insa Spania este prea mare ca sa fie ajutata. UE va incerca sa o ajute, insa nu cred ca va reusi", a precizat Serbanescu.

El a avertizat ca daca statul iberic se va prabusi, zona euro se va rupe in doua, intr-o categorie urmand sa fie incluse statele de la periferie, iar in cealalta, cele din centru.

"Nu au ce cauta impreuna, pentru ca se incurca unele pe altele", a conchis Serbanescu.

Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
#prabusire Spania efecte Romania, #prebusire economie Spania, #recesiune Spania , #criza financiara