Cel mai negru cosmar al Spaniei s-ar putea adeveri

Duminica, 29 Iulie 2012, ora 07:22
4149 citiri
Cel mai negru cosmar al Spaniei s-ar putea adeveri
Foto: The Economist

Spania se afla tot mai aproape de primirea unui pachet de salvare din partea creditorilor internationali, din cauza gravelor probleme economice.

Desi Guvernul condus de Mariano Rajoy a luat masuri dure de austeriate, statul iberic ramane, in continuare, in pericol de colaps, avand in vedere ca, pe 25 iunie, dobanda la obligatiunile de stat pe 10 ani a ajuns la 7,75%, nivel la care tari precum Grecia sau Portugalia au cerut finantare externa.

Potrivit The Economist, cosmarul prin care trece aceasta tara este, de fapt, un simptom al situatiei din restul zonei euro, unde criza se adanceste tot mai tare.

Liderii europeni au afirmat ca lumea ar trebui sa aiba incredere in ei, deoarece vor face tot ceea ce trebuie pentru a salva uniunea monetara, insistand ca mai au nevoie de timp.

Insa, de vreme ce ei se retrag in castelele si casele de pe plaja, increderea se duce, iar timpul se scurge in defavoarea lor.

Situatia din Spania socheaza foarte mult, deoarece aceasta tara a luat masurile de austeritate considerate a fi singurul medicament care va "vindeca" criza. In urma cu o luna, Guvernul de la Madrid a anuntat cresteri de taxe in valoare de 65 milioane de euro si reducerea cheltuielilor, pentru a primi de la creditorii internationali 100 de milioane de euro, destinati salvarii bancilor.

In plus, aceasta suma ar fi trebuit sa redea increderea investitorilor in Spania, insa ei nu au reactionat asa cum se astepta Guvernul spaniol, ci au preferat sa astepte datele economice. Avand in vederea ca acestea au fost dezastruoase, anuntandu-se recesiune pana cel putin in 2013, ele au redus si mai mult din atractivitatea statului, astfel ca investitorii au decis sa isi plaseze banii in tari mai sigure. In consecinta, dobanda la obligatiunile pe 10 de ani ale Spaniei a ajuns la un nivel nesustenabil, de peste 7%.

Spania, din rau in mai rau

Viitorul Spaniei este sumbru, mai noteaza The Economist. Economia este in recesiune, Guvernul a taiat din cheltuielile sectorului public, iar cel privat nu pare sa faca noi investitii prea curand. Lipsa cererii interne va duce, cel mai probabil, la depasirea tintei de deficit bugetar propus de Rajoy, iar daca acest lucru se va intampla, Spaniei i se va cere si mai multa austeritate, fapt care va duce la scaderea popularitatii premierului.

In continuare, guvernele locale, care controleaza peste 40% din bugetul tarii, se vor rascula impotriva prim-ministrului, din cauza reformelor dure. Incertitudinea politica se va resimti si ea in economie, astfel ca Spania se va invarti intr-un cerc vicios, mai noteaza publicatia citata.

In aceste conditii, tara iberica nu se poate descurca singura. O salvare venita din partea creditorilor externi poate fi realizata, prin imbinarea mai multor masuri. Astfel, Banca Centrala Europeana (BCE) poate cumpara din datoria publica, iar Mecanismul European de Salvare (MES) poate furniza mai multe lichiditati.

Insa aceste lucruri vor cumpara doar putin timp pentru Spania, iar atata vreme cat liderii europeni nu au un plan stabil si unitar, atunci ea va ramane doar o solutie temporara.

Care sunt solutiile pentru Spania

In ultima instanta, zona euro ar putea emite eurobonduri, pentru a scadea dobanda la obligatiunile tarilor cu probleme, precum Spania, si ar putea oferi mai mult sprijin bancilor.

Dar pe langa federalism, Europa are nevoie si de cateva masuri de crestere economica. Un program de austeritate mai putin drastic ar trebui sa fie prioritar, precum si impunerea unor reforme structurale, care sa incurajeze investitorii. Din 1975, doar o singura companie din toate tarile membre ale uniunii monetare a intrat in top 500 cele mai mari din lume. Comparativ, din acel an pana in prezent, Canada a furnizat 26.

Problema este ca cele 17 tari din zona euro, care au 333 milioane de cetateni, nu se pot pune de acord ce sacrificii sa faca pentru ca regiunea sa isi revina. Germania se teme ca a riscat deja prea multe, iar Olanda si Finlanda i se alatura. Franta are alte viziune fata de aceste tari. In Grecia, populatia a trecut de la politica de centru, la cea extremista. In Italia, premierul Mario Monti este unul din cei mai buni din ultimii ani, insa nu a fost ales de popor, este foarte putin popular si nu este un vizionar. In schimb, fostul prim-ministru Silvio Berlusconi se gandeste la o revenire.

Zona euro stagneaza, criza avand ca sursa o combinatie intre austeritatea din sectorul public si incertitudinea din cel privat. Investitorii nu vor sa isi asume un risc prea mare cu tarile prea indatorate, din cauza pierderilor uriase. Nici consumul nu este incurajat, astfel ca prabusirea zonei euro ramane inca o posibilitate.

Potrivit The Economist, politicienii vor fi fortati sa actioneze, fie din cauza unei crize bancare inevitabile, fie din cauza unei iesiri haotice a Greciei din zona euro. Insa liderilor europeni le va fi greu sa convinga populatia sa le urmeze sfaturile, iar acest lucru este o lectie pentru cosmarul Spaniei: intarzierea masurilor corecte va inrautati posibilitatea ca zona euro sa mai existe.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#recesiune Spania, #criza economica Spania, #probleme economie Spania , #criza financiara