China invadeaza economic Africa - Presa internationala

Luni, 07 Februarie 2011, ora 12:50
3108 citiri
China invadeaza economic Africa - Presa internationala

China isi extinde masiv politica de preluare economica a Africii, Marea Britanie restrange imigratia celor saraci si o face mai permisiva pe cea a celor bogati, iar bogatii Americii s-au aratat mai putin darnici in 2010, in conditiile in care donatiile au scazut.

Aproximativ un milion de chinezi, de la ingineri la bucatari, s-au mutat la munca in Africa, in ultimul deceniu.

"Daca vrei sa incepi ceva si sa fii sef in ceea ce faci, Africa este locul in care poti reusi", considera un imigrant chinez, citat de The Guardian.

Comertul dintre China si Africa a crescut de la 6 miliarde de dolari, in 1999, la peste 90 miliarde de dolari in 2009, cifra impartita aproximativ egal intre importuri si exporturi: resursele naturale ale Africii - petrol, fier, platina, cupru si lemn - se indreapta catre est, alimentand fabricile chinezesti, iar bunurile finite care parasesc aceste fabrici calatoresc in sens contrar, inapoi in Africa.

Anul trecut, comertul cu Africa ar fi atins, conform estimarilor, 100 miliarde de dolari. Implicarea Guvernului chinez in acest comert este insa cruciala. In fiecare an, Beijingul acorda fonduri de ajutor si imprumuturi in valoare de miliarde catre guvernele africane pentru a asigura tranzactiile cu materii prime sau pentru a finanta proiectele de infrastructura de care beneficiaza companiile sale.

Tari precum Uganda au curtat in mod insistent companiile chineze: in 2010, China a inlocuit Marea Britanie drept cea mai mare sursa de investitii straine. Una dintre cele mai mari firme care s-au instalat in Uganda este ZTE, a doua mare companie chineza de infrastructura pentru telecomunicatii.

Marea Britanie introduce reguli fiscale pentru cei bogati

Strainii multimilionari pregatiti sa-si investeasca banii in Marea Britanie vor avea facilitati la instalarea in Anglia, in conditiile in care Guvernul britanic pregateste un set de masuri care va usura imigratia pentru cei foarte bogati.

Autoritatile britanice vor emite "vize de investitori" pentru a incuraja oamenii bogati sa investeasca si sa locuiasca in Marea Britanie, noteaza Financial Times.

Miscarea vine pe fondul reducerii numarului de studenti straini prezenti in Marea Britanie, in incercarea de a reduce numarul de imigranti, a caror prezenta sufoca economia britanica.

De asemenea, coalitia de guvernare a decis si reducerea numarului de muncitori calificati care pot fi importati din afara Uniunii Europene cu o cincime fata de anul trecut. In plus, doar 1.000 de muncitori calificati fara o oferta de loc de munca vor fi primiti in Marea Britanie, in comparatie cu 14.000 anul trecut.

Bogatii Americii au fost mai putin darnici, in 2010

In 2010, 54 dintre cei mai generosi donatori ai SUA au donat doar 3,3 miliarde dolari, ceea ce reprezinta cea mai mica suma obtinuta din donatii, din 2000 pana in prezent.

Ceea ce merita remarcat este faptul ca investitorul american de origine maghiara, George Soros, a fost in varful clasamentului, donand 330 milioane de dolari, urmat fiind de magnatul media Michael Bloomberg, care a donat 279,2 milioane de dolari, informeaza CNN Money.

Aproape jumatate din bani s-au indreptat catre colegii si universitati, un fapt care are darul de a-i supara pe cei care considera ca banii ar avea o mai mare utilitate daca s-ar indrepta catre alte cauze.

"Anul acesta va fi unul dificil pentru organizatiile non-profit in conditiile in care guvernele isi reduc cheltuielile, iar organizatiile de caritate se vor baza preponderent pe marii donatori pentru a finanta operatiunile vitale ale comunitatii", considera un analist al ziarului The Chronicle.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#China Africa, #imigratie Marea Britanie, #donatii SUA, #efecte politici austeritate , #criza financiara