China, noul centru financiar al lumii - sunt zarurile aruncate?

Joi, 02 Decembrie 2010, ora 11:29
3630 citiri
China, noul centru financiar al lumii - sunt zarurile aruncate?

"Acum cateva zeci de ani, Japonia era cea privita cu multa ingrijorare. Americanii numarau blocurile turn din Manhattan care devenisera proprietate japoneza sau diverse companii americane care erau cumparate de japonezi", spune analistul financiar Aurelian Dochia.

Acesta mai spune, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro ca istoria se repeta, rolul fiind jucat de data aceasta de China "care este de multa vreme principalul cumparator al titlurilor de stat americane si care are detineri de 2.300 de miliarde de dolari in active, in diverse forme".

Dochia spune ca tendinta din ultima vreme a unor state de a-si deprecia monedele nationale este un joc periculos.

"Consecintele pot fi devastatoare fiindca se genereaza reactii in lant. Incepe o devalorizare competitiva si, in mod inevitabil, vor fi luate masuri protectioniste. Statele care simt ca sunt dezavantajate din cauza politicii altor state de devalorizare vor ajunge sa impuna tot felul de bariere vamale care vor duce la caderea comertului international. Acest lucru ne duce exact la fenomenul care a dus la marea criza din 1929-1933, foarte mult agravata de protectionism", a mai spus Dochia.

Citeste mai mult despre China, noul centru financiar al lumii - sunt zarurile aruncate? pe Business24.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#china centru financiar, #criza financiara depreciere moneda, #Aurelian Dochia economie , #criza financiara