Cine ne-a distrus - capitalismul si globalizarea sau efectele comunismului?

Miercuri, 01 Decembrie 2010, ora 18:00
10805 citiri
Cine ne-a distrus - capitalismul si globalizarea sau efectele comunismului?
Foto: Arhiva

Asemenea unor piese de domino, Uniunea Europeana incepe sa se prabuseasca. Mai intai Grecia, acum Irlanda si se preconizeaza ca ar urma Spania si Portugalia. Oare cui ii vine randul?

"Expertii" arata cu degetul catre bancheri si finantatori, dar nimeni nu pune la zid adevaratul vinovat - sistemul in sine.

Este evident ca niciun sistem nu este perfect. Sistemul comunist, unde statul asigura securitatea cetatenilor si unde toata lumea contribuia la buna starea comuna, a fost pus in aplicare in multe tari in secolul XX. In mare parte a avut succes.

Sistemul capitalist, cel de astazi, in viziunea caruia oamenii din societate sunt liberi sa-si creeze propriile afaceri si sa stimuleze economia prin construirea de mijloace si locuri de munca, a fost si este o idee excelenta, insa doar pe hartie.

Se platesc taxe si impozite pentru a asigura o "umbrela" sociala, exista liber acces la miscarile sindicale pentru respectarea drepturilor cetatenesti, exista libertatea de exprimare si egalitatea intre oameni. Intr-un cuvant: democratie.

Daca punem pe tapet cele doua regimuri putem scoate in evidenta, cu o deosebita usurinta, atat avantajele, cat si dezavantajele unui sistem fata de celalalt. Diferentele si asemanarile nu mai reprezinta astazi o noutate. De asemenea, nici existenta celor doua tabere, pro si contra, nu ne mai surprinde. Este firesc sa fie asa.

Nu doresc sa fiu etichetat de niciuna dintre aceste doua tabere, insa este necesar ca de acum subiectivismul sa moara. Esentialul este banal. Un sistem a functionat, in vreme ce celalalt nu.

In fostele state comuniste, asistenta medicala era impecabila si gratuita, scolarizarea era excelenta si gratuita, sa ai o locuinta si un loc de munca era un drept din nastere, sa spun asa, transportul public era sistematizat si ieftin, utilitatile publice s-au extins rapid (nu este si cazul Romaniei), produsele alimentare de baza erau distribuite de catre stat (in Romania erau cozi infernale).

In acelasi regim, sigurata securitatii nationale exista, oamenii putea umbla pe strazi fara teama de a fi atacati de gasti dubioase, de dependenti de droguri sau aurolaci.

In vremurile acelea, in cealalta parte a Cortinei de Fier se cheltuiau miliarde de dolari cu scopul de a sabota acest sistem, se elaborau planuri de asasinare a liderilor politici din statele comuniste si totul a dus la aparitia Razboiului Rece.

Intre timp, sistemul capitalist se lupta cu propriile idealuri si doctrine, existand o confuzie totala in privinta drumul ce ar trebui parcurs. Ideea de baza, aceea de a da frau liber societatilor, lasandu-le sa culeaga roadele propriilor realizari, s-a transformat brusc intr-un sistem in care fiecare este pentru el.

Ma intreb: este oare capitalismul pentru noi? Sau am inteles gresit democratia si ne-am distrus singur?

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#Romania capitalism economie, #Romania globalizare economie, #Romania comunism economie , #criza financiara