Nu exista prea puternic: Nimeni nu este in siguranta in fata crizei - raport

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 14 August 2013, ora 18:59
1705 citiri
Nu exista prea puternic: Nimeni nu este in siguranta in fata crizei - raport

Chiar si tarile care pana acum pareau ferite de criza pot fi atinse de socurile financiare generate de problemele zonei euro, avertizeaza un nou raport al Bancii Centrale Europene (BCE).

Documentul a fost intocmit de economistul BCE Livio Stracca si a fost publicat la inceputul acestei saptamani. In text, Stracca noteaza ca profitabilitatea companiilor financiare a inregistrat fluctuatii masive in momentele-cheie ale crizei, intre ianuarie 2012 si mai 2013 pana si in locuri precum Germania sau SUA, unde obligatiunile de stat au ramas stabile, scrie EU Observer.

Evenimentele negative din timpul crizei au provocat o asa-zisa "aversiune fata de risc" pe pietele globale, si cele mai afectate au fost tarile in curs de dezvoltare.

In plus, moneda euro a scazut in valoare. Asupra celorlalte monede, aceste evenimente negative au avut doar efecte negative - raportul mentioneaza dolarul american, francul elvetian si yenul.

Preturile la petrol si aur nu au fost insa afectate

In raport sunt identificate 18 momente de criza importante, este relevat impactul luarilor de pozitie ale Uniunii Europene, evolutiilor politice de aici si a rapoartelor din presa.

In ceea ce priveste reactiile UE, printre episoadele pozitive se numara promisiunea, din mai 2010, de a lua "masuri drastice" si o declaratie din iulie 2012 a sefului BCE, Mario Draghi, ca va face "tot ce e nevoie" pentru a salva euro.

Este amintit si un episod din septembrie 2010, cand BCE a anuntat ca va achizitiona obligatiuni cu probleme ale Italiei si Spaniei, prin programul Outright Monetary Transactions, si intelegerea de la summitul UE din octombrie 2012 de a crea o uniune bancara.

In schimb, printre evenimentele politice negative se numara: cearta din iulie 2010 dintre premierul italian de atunci, Silvio Berlusconi, si ministrul de Finante Giulio Tremonti, pe tema austeritatii; protestele de strada violente din Italia si Spania din septembrie 2012; si parlamentul blocat din Italia, din februarie anul acesta.

Relatarile din presa, precum scurgerea de informatii din 2010, conform careia BCE achizitioneaza deja obligatiuni cu probleme, sau din noiembrie 2011, ca Franta si Germania au discutat despre o potentiala rupere a eurozonei, au miscat si ele pietele.

In general, in urma evenimentelor negative, cumparatorii de obligatiuni au renuntat la investitiile in statele lovite de criza precum Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia si Spania, indreptandu-se spre Germania, Japonia, Elvetia, Marea Britanie si SUA.

La fiecare soc negativ, euro a scazut in medie cu 0,2%.

Pentru Stracca, criza din zona euro a fost un "experiment pentru transmiterea globala de socuri... contagiune si extindere". In opinia sa, natura avansata a economiilor unor tari sau nivelul relativ echilibrat al datoriilor sunt factori minori cand vine vorba de protejarea bancilor lor de efectele negative.

De departe insa cele mai daunatoare sunt legaturile economice cu tarile din zona euro aflate in criza - "comertul si legaturile economice cu zona euro cresc intotdeauna riscul de contagiune...este cel mai important canal de contagiune", avertizeaza expertul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#raport european criza, #raport criza eurozona, #tari puternice criza financiara , #criza financiara