Sistemul bancar, in cel mai greu moment al sau - Presa internationala

Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 13:54
1760 citiri
Sistemul bancar, in cel mai greu moment al sau - Presa internationala

Sistemul bancar global se indreapta catre cea mai dificila perioada a sa, urmand sa-si restructureze profilul de afacere pentru a putea supravietui; seful FMI sugereaza adoptarea oricaror masuri pentru a putea depasi situatia financiara delicata din prezent - aceastea sunt principalele stiri din presa economica internationala de vineri.

La trei ani dupa colapsul Lehman Brothers, perspectivele sectorului bancar sunt mai rele decat au fost in toata aceasta perioada.

Dupa ce, in 2009, sectorul a beneficiat din plin de avantajele determinate de stimularea monetara coordonata de bancile centrale, ceea ce a determinat profituri foarte mari venite cu precadere din investitii, in prezent miscarea este una descendenta, se arata intr-un editorial de la Financial Times.

In timp ce intreaga piata astepta o modalitate de redistributie a profiturilor, dupa ce bancile au fost salvate din banii publici, institutii precum Credit Suisse si Goldman Sachs au intrat intr-o perioada de angajari masive , incercand sa profite de situatia instabila pentru a-si consolida si largi cota de piata.

Ca si majoritatea politicienilor, bancherii se asteptau la o refacere economica mult mai puternica, nereusind sa prognozeze impactul real al crizei datoriilor suverane din zona euro, care la momentul respectiv, in 2009, era in crestere. Drept urmare, majoritatea bancilor de investitii au in prezent prea multi angajati, in special in zonele administrative.

Peste 60.000 de locuri de munca vor fi desfiintate din sectorul bancar din SUA si Marea Britanie, ceea ce reprezinta intre 2 si 5 procente din totalul angajatilor. Printre bancile care au anuntat disponibilizari se numara HSBC, Goldman Sachs si Royal Bank of Scotland.

De asemenea, vor avea loc ajustari salariale pentru angajatii care raman in sistemul bancar, multi membri ai conducerii bancilor recunoscand ca, atata vreme cat profiturile sunt in scadere, nu se mai poate distribui aproape jumatate de profit catre angajati, sub forma salariilor si bonusurilor.

Reducerea de costuri maximizeaza profitul, astfel incat o analiza recenta a sectorului arata ca in cazul celor mai mari 11 banci europene, profitabilitatea - masurata ca procent din activele detinute - a crescut cu 40 de procente de la mijlocului lui 2007 (inainte de criza) pana in prezent.

Ca urmare a acestor modificari, intreaga structura de afaceri a sectorului bancar are tendinta sa se modifice. In prezent, principala miza este de a prinde cresterile din pietele emergente. Pentru aceasta, accentul cade in primul rand pe tehnologie si apoi pe angajati. Ca urmare, bancile vor obtine profitul maxim pe care il pot obtine de la cei mai importanti clienti implementand totodata o mai mare atomizare a diviziilor, astfel incat diferite linii de afaceri si nise sa aiba parte de un tratament dedicat.

FMI sugereaza "folosirea oricarei metode"

Decidentii politici din economiile avansate ar trebui sa foloseasca toate instrumentele pe care le au la indemana pentru a incuraja cresterea, considera Christine Lagarde, directorul FMI, solicitand astfel o interventie puternica a politicului in economic, in aceasta "noua faza periculoasa" a refacerii economice.

Lagarde considera ca tarile care se confrunta cu presiuni din partea pietelor financiare ar trebui sa urgenteze consolidarea fiscala, in vreme ce tarile care nu depind de "mila" pietelor financiare pot sa adopte un ritm mai lent de reforme structurale, noteaza Reuters.

Decidentii politici trebuie sa actioneze "urgent si cu convingere" pentru a lupta cu scaderile din economia globala, considera Lagarde, aratandu-si de asemenea sprijinul pentru continuarea politicilor de relaxare monetara.

Pietele financiare privesc catre bancile centrale in asteptarea unor semne de stimulare monetara, ceea ce ar reprezenta un bun semnal de tranzactionare. Totusi, deocamdata, niciun astfel de semn nu se arata dinspre bancile centrale, cu atat mai mult cu cat acestea par a se confrunta cu problema inflatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#criza financiara, #criza datorii suverane, #sistem bancar, #criza banci, #supravietuire banci , #criza financiara
Comentarii