Criza bancara s-a mutat in Europa

Sambata, 09 Aprilie 2011, ora 09:42
4462 citiri
Criza bancara s-a mutat in Europa
Foto: Reuters

In 2007 si 2008, Europa se simtea superioara Statelor Unite, datorita faptului ca bancile sale pareau in perfecta stare, spre deosebire de cele americane, unde criza creditelor ipotecare era in plin avant. Fast-foward in aprilie 2011 si situatia s-a schimbat total, 90 de banci europene urmand a fi supuse unor teste de risc riguroase, in urmatoarea perioada.

Bancile din Irlanda si Spania se afla intr-o situatie critica, iar din ce in ce mai multi clienti de-ai lor isi pierd locurile de munca, prin urmare nu isi vor mai putea plati ratele.

Oferirea unui ajutor financiar Irlandei si Portugaliei, dar si bancilor din aceste tari, este echivalentul sprijinului oferit de guvernul american in momentul crizei subprime. Astfel, avand in vedere asemanarile, europenii ar putea invata din experienta americana, este de parere Daniel Gros, directorul Centrului pentru Studiul Politicilor Europene.

Prima lectie, spune acesta intr-un comentariu pe Investopedia, este faptul ca, in ciuda faptului ca imprumuturile acordate celor care aveau deja dificultati in a-si plati primele credite reprezinta o parte mica din creditele acordate de banci, acestea s-ar putea transforma in cea mai mare criza financiara din istorie, din cauza ca un sistem bancar slab nu ar putea face fata nici macar unor pierderi mici.

Pe acelasi model, crizele datoriilor din Grecia, Irlanda si Portugalia, combinate, reprezinta un procentaj scazut din economia zonei euro, dar pot crea o criza a intregului sistem al uniunii monetare.

A doua lectie este ca, pentru a face fata unei crize financiare, este nevoie de o doza serioasa de lichiditate. Dupa ce sistemul financiar este stabilizat, este nevoie de masuri de restructurare a datoriilor si de recapitalizare a bancilor.

Acest lucru se intampla in Europa, desi intr-un ritm destul de lent. Dupa multe negocieri, a fost infiintat Mecanistmul European pentru Stabilitate Financiara, care poate oferi imprumuturi de 500 de miliarde de euro.

Aceasta suma este destul de mare sa acopere nevoile Irlandei si Portugaliei si, posibil, pe ale Spaniei, desi ar fi la limita.

Testele de stres ar putea pune capat crizei

La inceptul anului 2009, testele de stres efectuate asupra bancilor americane au dat rezultate, deoarece au fost credibile, iar bancile au putut fi fortate sa-si majoreze capitalul.

Anul trecut si Europa a avut un fel de teste de stres, insa mult mai lejere, fara rezultate vizibile sau transparente, iar cele care urmeaza in acest an ar putea fi la fel de ineficiente.

Motivul? In timp ce, in SUA, autoritatile au verificat daca bancile ar putea supravietui unui scenariu sumbru de pierderi si criza economica, in Europa, autoritatile refuza sa efectueze aceste teste pe baza unui scenariu ce are in vedere piederi din cauza creditelor si a datoriilor tarilor periferice.

In SUA, restructurarea datoriilor a fost la ordinea zilei, insa, in UE, aceste restructurari, fie ca este vorba de banci sau guverne, sunt inaceptabile din punct de vedere politic, aceasta fiind a treia lectie.

Prin urmare, criza ar putea dura mai mult decat in SUA, deoarece, in Spania sau Irlanda, oamenii vor muncii timp de zeci de ani pentru a-si plati ratele pentru niste case pe care nu si le mai permit.

Europa, este de parere Gros, face doua greseli majore: nu permite restructarea datoriilor si nu efectueaza teste de stres reale asupra bancilor. Atat timp cat aceste greseli vor persista, criza financiara se va intinde, punand in pericol stabilitatea sistemului fianciar al zonei euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#datorii banci, #criza datoriilor Europa, #criza bancara Europa, #teste stres banci Europa , #criza financiara
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
s-a mutat in Europa ? a venit cu vaporul , cu avionul ? vrajeala , smecherilor ! criza economica , criza financiara , criza bancara , criza , criza si iar criza ! hotomanilor !