Criza si socuri in Grecia, SUA si Italia - Presa internationala

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 16:26
1497 citiri
Criza si socuri in Grecia, SUA si Italia - Presa internationala

Grecia intensifica masurile de austeritate pentru a face pe placul creditorilor internationali; FED-ul intervine din nou in economia americana si subliniaza dimensiunile dezastrului; 7 banci italiene au fost retrogradate de catre S&P, din cauza expunerii pe datoria de stat - aceastea sunt principalele stiri din presa economica internationala de joi.

Grecia a adoptat masuri si mai dure de austeritate pentru a se asigura ca nu va ramane fara bani luna viitoare, in conditiile in care FMI a avertizat ca actuala criza a datoriilor suverane din Europa risca sa determine o gaura enorma in capitalul bancilor.

Cabinetul grec a decis reducerea pensiilor mari cu pana la 20 de procente, trimiterea a 30.000 de angajati in somaj tehnic, micsorarea pragului peste care se plateste impozitul pe venit si extinderea taxelor pe proprietati imobiliare, imformeaza Reuters.

Noile masuri sunt menite sa convinga autoritatile internationale in privinta determinarii Greciei privind implementarea noilor masuri de austeritate, astfel incat sa poata obtine 8 miliarde de euro, necesari platii - luna viitoare - a datoriilor guvernului elen.

Grecia este in avangarda crizei europene care include atat Irlanda, cat si Portugalia, amenintand totodata Italia, Spania si unele dintre cele mai mari banci europene, riscand astfel sa impinga Europa din nou in recesiune.

S&P retrogradeaza 7 banci italiene

Agentia de rating Standard&Poor's a redus ratingul pentru creditele de termen lung al celor mai mari banci italiene, printre care Intesa Sanpaolo si Mediobanca, in aceeasi linie cu retrogradarile venite saptamana aceasta pentru creditele obtinute de guvernul italian.

S&P a retrogradat 7 banci de la nivelul A+ la nivelul A, mentinand prognoze negative pentru acestea. UniCredit, cea mai mare banca italiana dupa valoarea activelor, a primit de asemenea o prognoza negativa si o retrogradare a ratingului, noteaza Financial Times.

Analistii se asteaptau ca institutiile financiare cu expunerea cea mai mare pe datorii suverane sa sufere astfel de retrogradari. Actiunile celor mai mari banci italiene au pierdut jumatate din valoare anul acesta din cauza riscului sporit pe care il prezinta portofoliul acestora.

"Perspectivele negative pe care le pastram cu privire la creditul pe termen lung al acestor 15 banci reflecta posibilitatea unor noi retrogradari in situatia in care ratingul de tara al Italiei va fi la randu-i retrogradat din nou", se arata intr-o declaratie a agentiei.

FED intervine din nou in economia americana

Rezerva Federala americana a anuntat un plan de interventie in valoare de 400 miliarde de dolari menit sa incurajeze economia americana, profund afectata de criza. In ciuda anuntului, totusi, bursele americane s-au prabusit, FED conturand o situatie destul de pesimista a economiei.

Anuntul FED a venit la capatul unei intalniri de doua zile, intalnire ale carei concluzii nu au fost foarte optimiste. "Cresterea ramane lenta. Indicatorii recenti arata o slabiciune constanta in conditiile de piata si o rata a somajului foarte ridicata. Cheltuielile gospodaresti au crescut doar intr-o mica masura", se arata intr-o declaratie a FED, citata de The Guardian.

FED considera de asemenea ca economia americana se confrunta cu riscuri considerabile de scadere, printre principalele probleme fiind volatilitatea ridicata a pietelor financiare si, pe plan intern, somajul ridicat, piata imobiliara slaba si o crestere lenta a consumului intern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#criza financiara, #criza datorii suverane, #criza Grecia, #retrogradare Italia, #interventie FED , #criza financiara