Cum sunt romanii afectati de criza internationala

Duminica, 28 Septembrie 2008, ora 11:56
3780 citiri
Cum sunt romanii afectati de criza internationala

Actuala criza financiara de la nivel mondial nu va zdruncina sistemul bancar romanesc, dar loveste deja, in mod indirect, in cei care au sau intentioneaza sa contracteze un imprumut.

Unda de soc provocata de criza sistemului bancar american, confruntat pana in prezent cu doua mari falimente: Lehman Brothers si Washington Mutual (WaMu), nu va atinge bancile comercile din Romania dintr-un motiv forte simplu: "sunt primitive", dupa cum s-a exprimat insusi Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale.

Altfel spus, bancile autohtone s-au limitat la operatiunile clasice de economisire-creditare, ferindu-se sa gestioneze produse financiare complexe, cu un grad mai ridicat de risc.

In conditiile in care activitatea de creditare este extreme de profitabila in Romania, bancile comerciale prezente aici nici nu aveau nevoie sa apeleze la produse sofisticate pentru a realiza marje de profit mari.

In plus, bancile romanesti nu sunt obisnuite sa-si asume riscuri, lucru reiesit si din maniera prin care au reusit sa transfere de fiecare data toate riscurile catre clienti, prin majorarea dobanzilor si comisioanelor, prin limitarea plafoanelor maxime de indatorare si prin solicitarea de garantii suplimentare.

Acesta este unul dintre motivele pentru care in Romania, comparativ cu alte state europene, creditele sunt foarte scumpe.

In timp ce bancile sunt la adapost, vestile pentru clientii acestora nu sunt la fel de bune. In primul rand, criza de lichiditati de la nivel mondial va determina o scumpire a imprumuturilor in valuta, deoarece costurile bancilor romanesti cu refinantarea de pe pietele internationale cresc. Totodata, politica monetara restrictiva a BNR va scumpi creditele in lei si va limita accesul la finantare pentru o parte a populatiei.

In al doilea rand, persoanele care au deja un credit contractat in valuta vor resimti din plin deprecierea leului, intrat pe o puternica panta descendenta in raport cu moneda unica europeana la inceputul lunii septembrie. De pe urma acestui fapt, cel mai mult au de suferit cei care au credite ipotecare sau imobiliare.

Daca sunt in primii ani de contract, acestia vor avea sigur o rata mai mare, majoritatea creditelor avand rate descrescatoare. In plus, pierderile suferite prin aprecierea euro nu vor putea fi acoperite prea usor printr-o revanzare, pretul locuintelor fiind in scadere, mai ales in cazul apartamentelor vechi.

Sperantele ca moneda nationala s-ar putea aprecia semnificativ in urmatoarea perioada au fost spulberate de Comisia Nationala de Prognoza care, in analiza preliminara de toamna, a estimat un curs mediu pentru acest an de 3,63 lei/euro, in crestere de la 3,5 lei/euro, cat era estimat pana sa se accentueze criza financiara internationala.

Cursul mediu afisat de BNR pana in prezent este de 3,6381 lei/euro, cea ce inseamna ca, pentru urmatoarele trei luni, cursul mediu ar trebui sa se incadreze intre 3,62 si 3,63 lei/euro. In situatia in care prognoza ar fi fost mentinuta la 3,5 lei/euro, cursul mediu pentru intervalul octombrie-decembrie ar fi trebuit sa coboare sub 3,4 lei/euro.

Evolutia cursului de schimb ii afecteaza foarte mult si pe importatori. In conditiile in care cumparam si consumam produse preponderant din import, deprecierea monedei nationale s-ar putea transpune in cresterea generalizata a preturilor.

In alta ordine de idei, accentuarea problemelor financiare ale SUA ar putea determina o depreciere semnificativa a dolarului. In acest context, pretul petrolului ar putea reveni la nivelurile record inregistrate in urma cu cateva luni. Daca petrolul se scumpeste pe pietele internationale, inevitabil se va scumpi si pretul carburantului comercializat in benzinariile romanesti.

Bursa atinge noi minime

De pe urma crizei financiare au de pierdut si investitorii la bursa. Piata de capital romaneasca este extrem de sensibila la miscarile internationale, motiv pentru care, in ultimele doua saptamani, principalii indici bursieri au suferit scaderi importante.

Actiunile Petrom (SNP), care detine cea mai mare pondere in alcatuirea principalului indice - BET, au atins vineri minimul ultimelor 52 de saptamani, dupa o scadere cu 2,51%. Volumul de actiuni SNP tranzactionat in ultima saptamana este similar cu cel vandut vinerea trecuta (19 septembrie), cand volumul actiunilor tranzactionate a atins maximul ultimelor noua luni.

La randul lor, actiunile Transgaz (TGN) au atins minimul ultimului an tot in aceasta saptamana. Cat priveste actiunile SIF Oltenia (SIF 5), cea mai valoroasa societatea de investitii financiare de pe Bursa Bucuresti, acestea au pierdut teren important o data cu caderea burselor internationale, afectate de anuntul prabusiri Lehman Brothers.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#criza financiara, #Romania, #sistem bancar, #efecte , #criza financiara