De ce nu a ajuns Bulgaria in situatia Romaniei?

Marti, 25 Mai 2010, ora 18:35
4115 citiri
De ce nu a ajuns Bulgaria in situatia Romaniei?
Foto: Novinite

Desi Bulgaria si Romania au avut un traseu similar al dezvoltarii economice, cu un boom in anii 2007 - 2008, prima a reusit sa evite catastrofa economica, nefiind fortata sa apeleze la banii Fondului Monetar International.

De ce? Potrivit lui Kalin Hristov, vice guvernator al Bancii Nationale a Bulgariei, tara sa avea o pozitie fiscala mult mai puternica, la sfarsitul anului 2008, cand a inceput criza, decat Romania, datorita unei reglementari mai puternice a pietei si a unei politici fiscale mai restranse.

"Am avut acelasi traseu, cu intrarea fluxurilor de capital strain. Insa au existat doua diferente: Romania are un sistem de schimb flexibil, noi il avem fix. De asemenea, Romania a avut o politica fiscala mai relaxata", a explicat Hristov, in cadrul conferintei Finance 2010, organizata de Forum Invest.

"Ajustarea noastra a mers mai usor, datorita unei pozitii fiscale mai bune decat avea Romania in 2009. Sistemul nostru bancar era foarte bine reglementat. La sfarsitul lui 2008, capitalizarea era de 14 la suta. Singurul lucru pe care l-am facut a fost sa reducem rata dobanzii", a adaugat oficialul bulgar.

Hristov sustine ca nu au fost "mai destepti decat americanii sau britanicii", insa au fost foarte atenti la nivelul de capitalizare si au impus, inca de anul trecut, restrictii in acest sens. Datorita acestui lucru, statul nu a fost nevoit sa intervina pentru salvarea unor banci, cum s-a intamplat in Statele Unite si in alte tari din Europa Occidentala.

Vice guvernatorul bancii centrale bulgare a adaugat ca, in tara sa, Guvernul a promis ca nu va majora taxele, pentru a ramane competitivi, iar Romania si alte tari din zona ar trebui sa practice o politica fiscala similara.

De altfel, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, recent, ca majorarea taxelor si impozitelor ar fi o greseala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#sistem bancar Bulgaria, #Banca Nationala Bulgariei, #criza economica Romania , #criza financiara