De ce problemele Portugaliei nu vor afecta Spania

Sambata, 26 Martie 2011, ora 13:28
1496 citiri
De ce problemele Portugaliei nu vor afecta Spania
Foto: Daylife

Portugalia si Spania au fost, de multe ori, bagate in aceeasi "oala" cand s-a discutat despre criza datoriilor din zona euro, insa problemele din ce in ce mai mari ale celei dintai nu o vor afecta pe cea de-a doua, sunt de parere analistii straini.

Ratingul Portugaliei a fost coborat pentru a doua oara de catre agentia Standard & Poor's, din cauza crizei politice, in urma demisiei premierului Jose Socrates (foto), al carui program de austeritate nu a fost acceptat.

De asemenea, agentia Moody's a redus, recent, ratingul a 30 de banci spaniole, dupa ce, anterior, retrogradase si tara in sine. De altfel, bancile din Spania au o expunere de aproape 100 de miliarde de euro in Portugalia, ducand cu gandul la o contagiune financiara.

Randamentul pentru obligatiunile cu termen la zece ani ale Portugaliei a crescut la aproape 8 la suta, fiind doar o chestiune de timp pana cand tara va fi nevoita sa ceara sprijin financiar international, care ar putea ajunge chiar la 100 de miliarde de euro, bani necesari doar pentru a supravietui, pana si-ar face efectele masurile de redresare bugetara, potrivit analistilor Fortune.

Totusi, oficialii portughezi insista ca nu este nevoie de ajutor din partea UE sau FMI, o situatie similara celei din Irlanda, care, pana la urma, a primit sprijin financiar din partea celor doua institutii.

Aceste probleme nu au afectat prea mult nici moneda europeana, care a inregistrat o scadere minora in comparatie cu dolarul american (-0,3%). De asemenea, randamentul pentru obligatiunile spaniole a scazut, in mod neasteptat.

Vineri, liderii europeni au definitivat conditiile infiintarii Mecanismului European de Stabilitate, un fond la care tarile din zona euro vor contribui cu 80 de miliarde de euro cash, iar garantiile se vor ridica la 620 de miliarde de euro. Mecanismul va putea fi accesat de orice tara din zona euro cu probleme fiscale deosebite, cum este si cazul Portugaliei.

Pana nu va exista un nou guvern in aceasta tara, in cateva luni, acest lucru probabil nu se va intampla, desi Portugalia ar avea nevoie de aproximativ 15 miliarde de euro pana in iunie, pentru a-si finanta deficitul, iar randamentul foarte mare pe pietele financiare ar face dificila finantarea in acest mod.

In ciuda unei piete imobiliare in colaps si a unei rate a somajului de 20%, Spania are inca speranta. Nu exista o criza bancara, iar guvernul incearca sa "repare" problemele din piata muncii si ale institutiilor locale de creditare.

Datoriile Spaniei se ridica la 65 la suta din PIB, iar, potrivit analistilor internationali, masurile pe care guvernul le-a luat deja au asigurat pietele ca Spania nu va avea o problema legata de solventa.

Astfel, in ciuda legaturilor destul de mari dintre cele doua tari, Spania va supravietui, chiar in conditiile unei prabusiri a Portugaliei, care pare inevitabila.

YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
#criza financiara Portugalia, #criza financiara zona euro, #criza financiara Spania , #criza financiara
Comentarii
Poza WindowsXP
WindowsXP
rank 5
Problemele Portugaliei, (intocmai ca si problemele Greciei sau Irlandei!), nu vor afecta numai Spania, ci toata Comunitatea europeana!