Estonia ar putea deveni primul stat ex-sovietic care va adopta euro

Miercuri, 12 Mai 2010, ora 13:36
770 citiri
Estonia ar putea deveni primul stat ex-sovietic care va adopta euro

Estonia ar putea deveni primul stat din spatiul ex-sovietic care va adera la zona euro. Comisia Europeana si Banca Centrala a Europei vor da publicitatii, miercuri, rezultatul expertizei privind situatia financiara a republicii. Daca verdictul va fi unul pozitiv, Estonia va trece la euro de la 1 ianuarie 2011.

Criteriul principal al evaluarii il constituie modul in care economia estoniana corespunde Acordului de la Maastricht si Pactului de Stabilitate si Crestere - doua documente economice de baza ale Uniunii Europene, care determina gradul de pregatire al unui stat in vederea trecerii la euro, informeaza cotidianul rus Kommersant.

Premierul Estoniei, Andrus Ansip, si guvernatorul Bancii Nationala a republicii, Andres Lipstok, sunt convinsi ca tara corespunde tuturor acestor cerinte si verdictul expertilor va fi unul pozitiv.

Aceasta inseamna ca, de la 13 iulie, Consiliul de Ministri ai UE isi va da acordul pentru aderarea Estoniei la zona euro.

Intr-un interviu acordat Bloomberg TV, seful Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, declarase ca o grabnica aderare a Estoniei la zona euro este 'foarte posibila'.

In acest demers, Estonia a fost sprijinita si de presedintele Sloveniei, Danilo Turk, care a subliniat ca "ar fi o greseala ca in zona euro sa nu fie admise state care isi onoreaza obligatiile, in timp ce sunt salvate tari care incalca regulile de baza".

Intr-adevar, la ora actuala Estonia este una dintre putinele tari ale UE care corespunde in totalitate criteriilor de la Maastricht, lucru cu care nu se pot lauda nici macar asemenea vechi membri ai UE precum Franta, Marea Britanie, Italia si Belgia. La finalul lui 2009, datoria sectorului de stat al Estoniei a fost de 7,2 la suta din PIB, in conditiile in care criteriile de la Maastricht permit un procent de 60 la suta.

De asemenea, deficitul bugetar este unul dintre cele mai mici din Europa - 1,7 la suta din PIB, in conditiile unui procent admis de 3 la suta. Potrivit pronosticurilor, anul acesta deficitul bugetar nu va depasi 2,4 la suta.

Unica problema ramane inflatia, care intr-o tara ce aspira sa adere la zona euro nu trebuie sa depaseasca 1,5 la suta. Anul trecut, Estonia s-a mentinut la un nivel de inflatie de 0,2 la suta, insa in aprilie aceasta a sarit la 2,9 la suta. Situatia este salvata de faptul ca Estonia a acumulat importante rezerve: 4,7 miliarde de coroane (peste 300 de milioane de euro).

In prezent, din zona euro fac parte 16 state. Ultima extindere a avut loc in 2009, prin Slovacia. Estonia ar putea deveni al 17-lea membru, iar aderarea Lituaniei si Letoniei la aceasta zona este prognozata pentru cel mai devreme 2014

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Estonia euro, #adoptare euro, #moneda euro , #criza financiara