FED-ul intervine in Europa - Presa internationala

Vineri, 16 Septembrie 2011, ora 13:30
1517 citiri
FED-ul intervine in Europa - Presa internationala

Bancile centrale din intreaga lume sprijina sistemul financiar european, ceea ce subliniaza inca o data amploarea crizei actuale; directorul FMI considera ca aceasta criza este una de incredere, in primul rand, solicitand o mai buna coordonare a actiunilor politice europene iar secretarul Trezoreriei americane va participa, in premiera, la discutiile ministrilor de Finante din zona euro - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de vineri.

Rezerva Federala americana si alte 4 banci centrale puternice au decis sa intervina pentru a sprijini sistemul bancar din Europa.

Banca Centrala Europeana, FED-ul, Banca Angliei, Banca Japoniei si Banca Nationala a Elvetiei - toate aceste banci centrale au anuntat masuri coordonate de pompare de dolari in sistemul financiar european, anunta CNNMoney. Scopul acestei masuri este de a asigura necesarul de lichiditati pentru buna functionare a sistemului bancar.

Bancile europene au fost victimele unor retrageri masive de capital din partea bancilor americane, pa masura ce institutiile financiare din SUA si-au micsorat considerabil expunerea pe activele europene, din cauza temerilor legate de efectul in lant determinat de un posibil faliment al Greciei.

Bancile centrale vor acorda imprumuturi pe termen scurt, cu scadenta la finalul anului. Imprumuturile vor fi cu dobanda fixa. Masura vine pentru a acoperi nevoia bancilor europene de dolari americani, in conditiile in care Banca Centrala Europeana poate acorda cu greutate credite mari in moneda americana.

Directorul FMI vede o criza generala de incredere

Economia globala se confrunta cu o criza de incredere care este inrautatita de "indecizia si disfunctionalitatea politice", considera Christine Lagarde, directorul Fondului Monetar International.

De asemenea, oficialul a indicat faptul ca presiunile puse pe portofoliile bancilor europene si prabusirea pietei imobiliare americane risca sa instituie un cerc vicios de prabusire a increderii, informeaza Financial Times.

Totusi, printre masurile pozitive, Lagarde a numit propunerea de stimulare a economiei, venita din partea presedintelui american, dar si declaratia comuna de sprijinire a Greciei facuta de catre cancelarul german si presedintele francez. Pe de alta parte, insa, a precizat ca isi mentine declaratiile controversate facute in urma cu o luna cu privire la urgenta nevoie de recapitalizare a sistemului bancar. A reiterat, de asemenea, ca este nevoie ca SUA sa faca mai mult pentru a-si consolida pozitia fiscala pe termen lung, dar si orientarea unei politici pe termen scurt catre intarirea cererii interne.

Declaratiile directorului FMI vin la o saptamana dupa ce Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale, a aratat ca problemele din Europa, SUA si Japonia reprezinta o amenintare la adresa cresterii economice si a stabilitatii intregii lumi.

Autoritatile americane, in discutii cu cele europene

Secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, se intalneste cu ministrii europeni de Finante pentru discutii intercontinentale fara precedent, in Polonia. Discutiile sunt axate pe actuala criza a datoriilor suverane din Europa, in conditiile in care bancile centrale incearca sa previna un faliment al Greciei care ar fi dezastruos pentru toata lumea.

Rarul eveniment vine ca urmare a solicitarilor repetate din partea presedintelui american, Barack Obama, ca liderii europeni sa-si depaseasca divergentele inainte ca situatia dificila din Grecia sa degenereze iar efectele sa se faca simtite in intreg sistemul financiar, informeaza France24.

Dupa ce Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud au anuntat ca vor interveni pentru a sprijini nevoia de lichiditati a guvernelor europene, Statele Unite, Japonia, Elvetia si Marea Britanie si-au anuntat, de asemenea, interventia in acest scop.

Interventia va fi sub forma injectarii din rezervele proprii de dolari americani catre acele banci care sunt masiv expuse pe datoria publica din Grecia dar si din alte tari cu probleme considerabile de lichiditati

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#criza datorii suverane, #criza financiara, #interventie FED Europa, #sistem bancar european , #criza financiara