FMI: Cipru trebuie sa ia masuri urgente pentru a evita criza

Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 23:54
1847 citiri
FMI: Cipru trebuie sa ia masuri urgente pentru a evita criza

Cipru trebuie sa ia masuri urgente pentru a-si revitaliza economia, a anuntat miercuri Fondul Monetar International (FMI).

Desi autoritatile au luat cateva masuri de austeritate, printre care limitarea costurilor legate de pensii si acordarea cu atentie a ajutoarelor sociale, directorul adjunct al departamentului pentru Europa al FMI, Erik Jan de Vrijer, a declarat ca acestea reprezinta doar un efort minim in instaurarea ordinii.

"Credem ca situatia este foarte serioasa. Faptul ca guvernul nu poate accesa pietele de capital este o problema foarte grava, complicata de riscurile la care sunt expuse bancile", a spus de Vrijer, citat de Reuters. El considera ca prioritatea pentru Cipru este sa faca tot posibilul si sa controleze aceste probleme.

Temerile ca economia cipriota ar putea deveni a patra din zona euro care va avea nevoie de ajutor financiar international s-au amplificat in iulie, cand o explozie a afectat cea mai mare centrala energetica din tara.

Ratingurile Ciprului au fost retrogradate in acest an din cauza expunerii sectorului bancar la datoriile Greciei, ceea ce a dus la cresterea costului imprumuturilor pe pietele financiare.

Saptamana trecuta, guvernul a aprobat decizia Ministerului de Finante pentru a lua un imprumut de 2,5 miliarde de euro din Rusia, pentru refinantarea unor datorii mai vechi.

FMI anticipeaza un deficit bugetar de 4% in 2012, comparativ cu preconizarea de 2,3% a guvernului.

Autoritatle au redus salariile din sectorul public si intentioneaza sa micsoreze cheltuielile cu alocatiile pentru copii si granturile destinate studentilor.

FMI se asteapta ca economia cipriota sa stagneze in acest an, iar anul viitor sa urce usor.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Cipru Grecia, #cipru criza financiara, #cipru plan salvare , #criza financiara