Fondul de salvare european ar putea primi noi resurse financiare

Duminica, 05 Decembrie 2010, ora 14:36
1059 citiri

Fondul de salvare a tarilor din zona euro ar putea fi majorat de la suma actuala de 750 de miliarde de euro, a declarat ministrul Finantelor din Belgia, Didier Reynders, contrazicandu-i pe Angela Merkel, cancelarul german, si pe Nicolas Sarkozy, presedintele francez.

Daca guvernele din zona euro vor lua decizia cresterii fondului, creand un mecanism permanent de protectie impotriva crizelor, din 2013, majorarea ar trebui sa fie aplicata imediat, a declarat Reynders, citat de Bloomberg.

Oficialii europeni sunt supusi unor presiuni imense de a stopa efectul de contagiune pornit din Grecia si Irlanda, ambele tarii fiind beneficiarele unor pachete de sprijin financiar din partea UE.

In timp ce Sarkozy si Merkel au refuzat majorarea fondului, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet a sugerat guvernelor sa ia in considerare acest lucru. De asemenea, Fondul Monetar International sprijina majorarea fondului dupa 2013.

Reynders a adaugat ca ministrii de Finante vor discuta problemele din Portugalia, care se lupta sa faca fata speculatiilor investitorilor si, se pare, va avea nevoie de un pachet de sprijin financiar la randul sau.

"Problema dificila este ca multe tari din Europa au probleme: trebuie sa rezolvam problema contagiunii venita din Grecia, Irlanda si, acum, Portugalia. In Belgia inca nu avem probleme de genul acesta inca", a spus Reynders.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#criza financiara Europa, #fond salvare Europa, #ajutor financiar Irlanda, #ajutor financiar Portugalia , #criza financiara