Germania sustine un plan dur, dar riscant, de salvare a Greciei

Marti, 11 Octombrie 2011, ora 22:31
3166 citiri
Germania sustine un plan dur, dar riscant, de salvare a Greciei
Foto: AFP

Germania incearca sa forteze, in culise, adoptarea unui plan dur de salvare a Greciei cu pierderi de circa 60% pentru banci si fonduri de pensii, riscand chiar sa declanseze o reactie in lant in statele din sudul Europei in cazul in care nu sunt adoptate si masuri credibile de protectie.

Oficiali de la Berlin au declarat pentru The Telegraph ca este "mai degraba probabil decat improbabil" ca investitorii sa fie nevoiti sa sufere noi pierderi in scopul de a sustine datoria Greciei, peste cele 21 de procente agreate in iulie.

Nivelul exact al pierderilor va depinde de negocierile purtate la Atena de "troika" UE-FMI-BCE.

"S-au intamplat multe din iulie pana acum. Grecia nu si-a indeplinit angajamentele, asa ca trebuie sa acceptam faptul ca reducerile de 21% nu sunt suficiente", a declarat o sursa pentru cotidianul britanic.

Ministrul german de Finante Wolfgang Schauble a declarat recent pentru Frankfurter Allgemeine ca procentul stabilit initial a fost "probabil" prea mic, dand de inteles ca bancile trebuie sa aiba suficient capital astfel incat sa acopere si alte pierderi mai mari, in cazul in care se va dovedi necesar. In acest context, procentul de reducere a datoriilor catre creditorii privati vehiculat in mediile de la Berlin este de 60%.

Specialistii spun insa ca aceasta decizie ar putea sa aiba efectul unui bulgare de zapada, pentru ca pietele isi vor muta automat atentia asupra Portugaliei, in cazul careia randamentul obligatiunilor pe doi ani a ajuns la 17%.

Marchel Alexandrovich de la Jefferies Fixed Income a declarat ca Germania risca in acest moment sa deschida o cutie a Pandorei.

"Ar fi un complet dezastru, un semnal ca plasamentele in datoriile suverane nu sunt sigure. Investitorii isi vor retrage depozitele din Portugalia, Irlanda, Spania si Italia. Franta este impotriva acestei propuneri, la fel si Banca Central Europeana. Ele stiu ca bancile au nevoie de mai mult timp pentru a se adapta. Nu credem ca Europa va apasa pe tragaci", a declarat Alexandrovich.

Angela Merkel si Nicolas Sarkozy s-au intalnit in acest weekend pentru a decide "tot ceea ce este necesar in vederea garantarii recapitalizarii bancilor", promitand ca un pachet de masuri care sa ajute la salvarea Greciei si a zonei euro va fi gata pana la finalul acestei luni.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#Germania plan salvare Grecia, #criza datoriilor suverane, #recapitalizare banci , #criza financiara