Grecia a intrat in incapacitate de plata, dupa ce a ratat scadenta catre FMI - ce urmeaza si ce sanse de salvare are

Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 01:50
41636 citiri
Grecia a intrat in incapacitate de plata, dupa ce a ratat scadenta catre FMI - ce urmeaza si ce sanse de salvare are
Foto: Ziare.com

Grecia a intrat oficial in incetare de plati, dupa ce a ratat scadenta catre FMI la transa de 1,6 miliarde de euro, devenind, astfel, prima economie dezvoltata care ajunge in aceasta situatie. Totodata, tot marti noapte, a expirat oficial si programul european de asistenta financiara.

Jocul nu este insa incheiat pentru eleni. Miercuri la amiaza va avea loc o noua teleconferinta a Eurogrupului, liderul sau, olandezul Jeroen Dijsselbloem, anuntand ca un al treilea plan de salvare pentru Grecia este posibil oricand, doar ca din momentul intrarii in incapacitate de plata procedurile se complica.

Este de asteptat ca termenii negocierilor sa se modifice cu mult, iar conditiile impuse Atenei sa fie si mai dure.

Guvernul de la Atena a cerut marti Mecanismului European de Stabilitate (fondul de urgenta al UE) sa incheie un acord pe doi ani, care ar acoperi nevoile financiare ale tarii, pe parcursul acestei perioade, iar ministrul finlandez de Finante a anuntat ca incepand de maine se va discuta pe acest subiect.

La Atena, daca luni seara 17.000 de greci au iesit in strada pentru a-l sustine pe premierul Alexis Tsipras, marti 20.000 de eleni i-au cerut sefului Guvernului sa cedeze si sa accepte conditiile creditorilor. Ramane de vazut daca cele doua tabere se vor "infrunta" la referendumul stabilit pe 5 iulie sau autoritatile vor renunta la el.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT firul desfasurarii evenimentelor legate de criza din Grecia:

01:50 - Atat pentru aceasta noapte istorica. Va asteptam si maine pe Ziare.com pentru a urmari impreuna evolutiile negocierilor dintre liderii greci si cei ai zonei euro, precum si consecintele imediate ale situatiei in care a ajuns Grecia si ecourile pe care aceasta premiera le va avea in Europa, dar si la nivel global.

01:46 - Chiar daca in declaratia FMI se spune ca cererea de amanare a platii va fi luata in considerare, analistii consultati de Wall Street Journal cred ca nu ar trebui sa isi faca nimeni sperante.

Procesul de a evalua cererea Greciei ar dura saptamani intregi si, pe langa asta, FMI nu a mai acordat o amanare de trei decenii.

01:42 - Analistii financiari externi diseca declaratia purtatorului de cuvant al FMI: "In lumea diplomata a FMI, Grecia 'a intarziat cu plata', nu a intrat toata pana peste cap in incapacitate de plata. Dar daca arata ca o intrare in incapacitate de plata, inoata ca o intrare in incapacitate de plata si macane ca o intrare in incapacitate de plata, atunci, cel mai probabil, vorbim de o intrare in incapacitate de plata", a comentat, pentru The Guardian, Katie Allen.

01:33 - Iata declaratia completa a purtatorului de cuvant al FMI Gerry Rice:

"Confirm ca transa de 1,6 miliarde de euro datorata Fondului de Grecia nu a fost incasata. Board-ul Executiv al FMI a fost informat, deci, ca Grecia a intarziat cu plata si ca nu va mai putea accesa un alt imprumut de la noi decat dupa ce datoria este achitata.

Confirm de asemenea ca FMI a primit in cursul zilei o cerere de la autoritatile elene pentru o amanare a platii datoriei, cerere care va merge la Board-ul Executiv al FMI in cele ce urmeaza", a declarat Rice.

01:29 - Purtatorul de cuvant al FMI, Gerry Rice, a anuntat ca Grecia va mai putea apela la un imprumut de la Fond doar dupa ce isi plateste datoriile.

01:19 - Informatia se confirma de la Washington: Fondul Monetar International a anuntat ca Grecia nu a facut plata la termen.

Reprezentantii FMI au confirmat si ca Atena a cerut o amanare, lucru ce va fi luat in considerare "in cele ce urmeaza", fara a fi date detalii suplimentare.

01:01 - Grecia a intrat tehnic, in acest moment, in incapacitate de plata, dupa ce nu a putut achita transa de 1,6 miliarde de euro catre FMI.

01:00 - La aceasta ora a expirat oficial termenul la care Grecia trebuia sa plateasca transa de 1,6 miliarde de euro catre FMI. In continuare asteptam anuntul Fondului.

Totodata, la aceasta ora a expirat si al doilea program de ajutor oferit de UE Greciei.

00:23 - Liderul Eurogrupului Jeroen Dijsselbloem a confirmat, intr-un interviu pentru CNN, ca Grecia intra in aceasta noapte in incapacitate de plata.

"Lasand la o parte orice altceva, pur si simplu nu mai este destul timp", a spus Dijsselbloem, atragand atentia ca nici din punct de vedere politic situatia nu s-a schimbat cu nimic.

El a mai spus ca un al treilea plan de salvare este oricand posibil, insa dupa situatia din aceasta noapte procedurile vor fi mult mai complicate, iar intre timp situatia economica si bancara a Greciei se va inrautati.

00:00 - A venit momentul adevarului: jurnalistii s-au strans in fata sediului FMI, urmand sa fie facut anuntul daca Grecia a facut sau nu plata. Deja s-a intrat in ultima ora.

23:50 - Dupa S&P, si Fitch a scazut marti ratingul Greciei, motivand ca exista riscul iminent de intrare in incapacitate de plata.

23.10 - Surse de la Atena citate de presa externa sustin ca guvernul elen va trimite in aceasta noapte un nou set de propuneri de reforme, pentru a fi discutate in teleconferinta Eurogrupului de miercuri.

23.05 - Seful Eurogrupului, ministrul olandez de Finante Jeroen Dijsselbloem, a anuntat pe Twitter ca o noua teleconferinta pe tema Greciei va avea loc miercuri, la 9:30 GMT. Deci se poate spune ca jocul nu este inca incheiat pentru Grecia.

22.24 - Grecia a cerut oficial Fondului Monetar International sa amane plata imprumutului scadent in aceasta noapte. Nu exista insa informatii daca FMI a fost sau nu de acord.

21.56 - Un nou acord cu Atena va include conditii si mai dure, spune seful Eurogrupului, ministrul de Finante olandez Jeroen Dijsselbloem, care a confirmat ca oficialii greci vor trimite miercuri un plan revizuit de masuri.

21.48 - Cel putin 20.000 de persoane au manifestat marti seara la Atena in favoarea unui raspuns "Da" in cadrul referendumului ce va fi organizat duminica de guvernul condus de Alexis Tsipras si pentru sustinerea masurilor bugetare si a reformelor cerute Greciei de catre creditori, informeaza AFP.

21.40 - Premierul maltez, Joseph Muscat, ar fi declarat ca Grecia s-a declarat dispusa sa suspende referendumul de duminica, daca discutiile se reiau si se ajunge la un acord. Muscat a afirmat ca grecii "sunt pregatiti sa isi suspende referendumul sau sa solicite poporului sa voteze 'da' in loc de 'nu', daca este inaintat un pachet de propuneri cu care pot fi de acord".

21.27 - Jurnalistii transmit de la Bruxelles ca miercuri are loc o noua intalnire a Eurogroupului pe tema Greciei.

21.23 - Alexander Staubb, seful finantelor finlandeze, a continuat seria tweet-urilor cu unul plin de posibilitati: cererea Greciei pentru un al treilea plan de salvare va fi analizata pe canalele obisnuite.

21.10 - CNBC anunta ca ministrul finlandez de Finante a scris pe Twitter ca teleconferinta Eurogroup s-a incheiat si "extinderea programului sau anularea datoriilor nu sunt posibile".

21.08 - Presedintele american, Barack Obama, si-a exprimat parerea ca actuala criza din Grecia nu ar trebui sa reprezinte un "soc major" pentru sistemul financiar din SUA, dar ar putea avea un "impact semnificativ".

21.02 - In tot acest timp, la Atena se desfasoara, in fata Parlamentului, sub ploaie, un miting la care participa aproximativ 20.000 de persoane care solicita un vot afirmativ la referendum, pentru masurile solicitate de creditorii internationali.

20.58 - La Bruxelles lucrurile se precipita - jurnalistii spun ca presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fugit de la o conferinta de presa pentru ca s-au ivit evolutii neasteptate pe Grecia... fara a da detalii.

20.55 - Surse BBC spun, vis-a-vis de intalnirea ministrilor de Finante din zona euro, ca Irlanda ar fi dispusa sa discute o restructurare a datoriei Greciei, insa nici nu se pune problema de o stergere a datoriilor.

20.50 - Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a aratat ca bancile cu capital grecesc din Romania sunt solide si ca BNR este pregatita sa intervina.

"Inca de acum 7 ani cand a fost primele semne de criza BNR a facut o analiza amanuntita, concluzia este ca bancile noastre sunt solide, au lichiditate suficienta, un risc major pentru bancile din Romania cu capital grecesc ar putea fi numai extern. Grecia daca ar intra in impas s-ar produce un impact, Romania e pregatita ca socul sa fie slab si de durata scurta", a spus Vasilescu.

In ceea ce priveste respingerea, duminica, la referendum, a reformelor solicitate de creditorii externi, Vasilescu nu crede ca este un rezultat bun pentru Grecia. Grecia nu se mai poate astepta la un nou imprumut de la FMI, a spus acesta.

"Daca ies din zona euro trebuie sa treaca la drahma, procesul nu e greu... (dar) Grecia nu se mai poate astepta la un imprumut de la FMI (...) Nicio piata interna nu ii mai crediteaza. Ceausescu dupa incetarea de plati a ridicat degetul si a spus: pentru ca mi-ati facut aceata rusine, va dau banii inapoi cu anticipatie si in cativa ani a dat banii. Si comunitatea a exclus Romania 15 ani din orice posibilitate de a face un imprumt pe pietele internationale. Ce ar face Grecia dupa trecerea la drahma, nu vor putea 30-40 de ani sa junga la imprumuturi...", a apreciat acesta.

20.30 - A inceput teleconferinta ministrilor de Finante din Eurogroup.

20.20 - Referendumul grecesc pare insa inevitabil: Deja are un website dedicat.

19.51 - Colegii de alianta ai lui Merkel, socialistii lui Sigmar Gabriel, au solicitat Greciei sa renunte la referendumul de duminica, daca doreste noi negocieri.

19.39 - Peste Acropole s-au adunat nori de furtuna. Oare cum se va incheia ziua?

Foto: Twitter/Theodora Tongas

19.15 - Reuters a obtinut o confirmare de la o sursa din Eurogroup ca in niciun caz nu vor fi eliberate fonduri in aceasta seara pentru ca Grecia sa isi plateasca datoria fata de FMI.

19.05 - Bursele europene au incheiat ziua cu pierderi importante, insa in SUA, unde abia s-au deschis, par a fi mai echilibrate, dupa tulburarile de ieri.

19.00 - La resedinta premierului grec are loc o intalnire de urgenta intre Alexis Tsipras si mai multi ministri. Nonconformistul Varoufakis, de la Finante, a venit pe motocicleta, spre deliciul fotoreporterilor.

18.25 - Cancelarul german, Angela Merkel, le-a spus parlamentarilor ca Germania nu poate avea consultari pe noua propunere a Atenei inainte de referendumul de duminica, a aflat Reuters.

18.20 - Premierul grec Alexis Tsipras a solicitat, in cererea pentru un nou program de salvare, si prelungirea cu cateva zile a actualului program de salvare care expira marti. Sansele ca acest lucru sa se intample pana la miezul noptii sunt slabe, relateaza presa europeana.

Grecia solicita un nou plan de salvare. Care sunt tarile care ar plati?

17:41 - Vince Scarpetta, analist la Open Europe, sustine ca Grecia va fi nevoita sa accepte noi reforme, chiar daca va incheia o intelegere cu Mecanismul European de Stabilitate (MES).

17:38 - Ministrii de Finante din zona euro vor organiza o teleconferinta, peste trei ore si jumatate, pentru a discuta despre situatia Greciei.

17:34 - Lovitura pentru bancile elene: agentia de rating Fitch a retrogradat cele mai mari institutii financiare din Grecia - Piraeus Bank SA, Eurobank Ergasias SA, National Bank of Greece si Alpha Bank AE - dupa ce banca centrala a acestei tari a recomandat inchiderea bancilor si impunerea de restrictii asupra miscarilor de capital, in dorinta de a evita colapsul sistemului financiar, potrivit Agerpres.

17:31 - Bursa romaneasca a rezistat mai bine decat alte piete de capital europene in fata socurilor transmise de criza din Grecia, informeaza Agerpres.

"In general, turbulentele acestea generate de un potential Grexit se rasfrang asupra pietelor financiare la nivel european. Ma bucur sa spun ca, cel putin pentru moment, Bursa de la Bucuresti a rezistat mai bine decat alte piete mai mari europene.

Practic, scaderea a fost foarte, foarte mica. Indicele principal a scazut ieri sub 1%, scaderea a fost de 0,7 - 0,8%. Este foarte putin in comparatie cu 4-5%, cat s-a inregistrat in alte piete europene, mult mai dezvoltate intr-adevar, cu o lichiditate mai ampla", a mentionat Lucian Anghel, presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

17:11 - Cel de-al treilea plan de salvare din 2008 incoace ar putea fi anuntat, marti seara, de catre vicepremierul grec Yannis Dragasakis, transmite corespondentul The Guardian la Atena.

17:08 - "Inca de la inceput am transmis ca decizia de a organiza un referendum nu reprezinta sfarsitul negocierilor, ci continuarea lor. Nu ne vom lasa pana cand nu vom reusi sa obtinem un acord viabil pentru poporul grec", a transmis Executivul elen, intr-un comunicat de presa.

16:49 - Grecia pare ca a gasit pe ultima suta de metri solutia la problemele sale: un nou imprumut. Guvernul elen vrea sa incheie o intelegere cu Mecanismul European de Stabilitate (MES) - fondul de urgenta al UE, destinat ajutorarii tarilor si bancilor aflate in dificultate. Acesta ar urma sa dureze doi ani si va acoperi nevoile financiare ale tarii, inclusiv restructurarea datoriei.

Potrivit surselor Bloomberg, acest scenariu va fi discutat marti seara.

16:45 - La Atena, Haris Theoharis, din partidul de centru To Potami, aflat in Opozitie, a anuntat in Parlament ca Guvernul are o echipa care se ocupa deja de un plan de intoarecere la drahma. La scurt timp, informatia a fost negata de Executiv si prezentata drept "o fantezie" de premierul Alexis Tsipras, scrie agentia Reuters.

Grecia pregateste deja revenirea la drahma? Acuzatii si disculpari in Parlamentul de la Atena

16:03 - Deputatul PMP Siegfried Muresan il critica pe premierul roman Victor Ponta pentru lipsa unor actiuni in ceea ce priveste criza din Grecia, care ar putea afecta si tara noastra.

"Guvernele tuturor tarilor europene au sedinte de urgenta pentru a evalua impactul crizei din Grecia asupra tarilor lor. Noi ne refacem la genunchi. In Turcia. Il doare in cot de tara!", a scris pe Facebook Siegfried Muresan.

15:50 - Premierul turc Ahmet Davutoglu s-a oferit sa ajute Grecia, precizand ca e dispus sa analizeze "orice propunere de cooperare" cu Atena, relateaza AFP.

15:42 - Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a precizat ca Grecia nu va iesi din zona euro, chiar daca populatia va vota "NU" la referendumul de duminica. La fel de important, oficialul de la Berlin a mentionat ca Banca Centrala Europeana "va face orice pentru a proteja euro", arata surse citate de Bloomberg.

15:28 - Un londonez a lansat o campanie de crowdfunding pentru Grecia. El vrea sa stranga bani din donatii, in speranta ca va reusi sa ajunga la 1,6 miliarde de euro - transa ce trebuie platita pana la miezul noptii catre FMI.

Thom Feeney, 29 de ani, lucreaza intr-un magazin de incaltaminte in Covent Garden. El este cel care ii incurajeaza pe europeni sa salveze statul elen si sa dea 3 euro, adica pretul unei salate sau al unui jumatate de litru de bere.

Campania are loc pe site-ul IndieGogo, iar pana acum s-au strans putin peste 93.000 de euro.

Grecia, pe buza prapastiei: 5 lucruri esentiale despre criza

14:51 - Confuzie la nivel inalt. Desi au aparut informatii potrivit carora seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a facut o noua propunere elenilor, cancelarul german Angela Merkel a declarat ca nu stie nimic legat de o alta oferta. Mai mult, ea sustine ca ultima varianta discutata a fost cea pusa vineri pe masa negocierilor, potrivit The Guardian.

14:44 - Vor fi afectate bancile elene din Romania de criza de la Atena? Banca Romaneasca, ce face parte din grupul National Bank of Greece, a transmis un mesaj care ar trebui sa linisteasca locuitorii tarii noastre care isi tin banii la aceasta institutie financiara.

"Banca Romaneasca isi desfasoara operatiunile cu clientii in conditii normale, acestea nefiind afectate de situatia din Grecia. Banca este o institutie financiara romaneasca, reglemenata si supravegheata de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR). Banca Romaneasca are un nivel de lichiditate ridicat si este una dintre cel mai bine capitalizate banci de pe piata locala, cu un indice de solvabilitate de 17,52%, dublu fata de cerintele minime prudentiale.

De asemenea, depozitele clientilor nostri sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare in conformitate cu prevederile legale in vigoare", declara Ioannis Kougionas, CEO Banca Romaneasca, intr-un comunicat remis Ziare.com.

14:39 - Daca Grecia si creditorii nu se vor intelege nici in al 12-lea ceas, atunci tarile din regiune vor avea de suferit, a avertizat economistul-sef al Saxo Bank, Steen Jakobsen. El sustine ca in Romania, Bulgaria, Croatia si Serbia va avea loc o explozie a riscului de creditare, in cazul in care criza elena se va adanci.

14:31 - Potrivit unor surse din presa elena, seful Guvernului de la Atena ar putea zbura la Bruxelles chiar in aceasta noapte, pentru a discuta din nou cu oficialii europeni.

14:27 - Biroul de presa al premierului grec a anuntat ca Tsipras a avut, marti, convorbiri telefonice cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, seful Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, dar si cu Martin Schulz, cel care se afla in fruntea Parlamentului European.

Sursa: BBC

14:20 - In ciuda ofertei de ultim moment facuta de Juncker, ministrul elen de Finante, Yanis Varoufakis, a transmis ca Atena nu va da niciun ban, marti, din transa de 1,6 miliarde de euro catre Fondul Monetar International, care ar trebui achitata pana la miezul noptii, arata AP.

Criza din Grecia: Oferta de ultim moment primita de Atena

13:37 - Un oficial german a explicat faptul ca e prea tarziu ca programul de asistenta financiara sa mai fie extins, informeaza sursele Reuters.

13:14 - Mingea e in terenul elenilor, care trebuie sa dea un raspuns oficial la proprunerile creditorilor.

Grecia nu va plati maine niciun euro FMI si ameninta cu justitia. Tsipras cere un "NU" masiv la referendum

12:57 - Premierul elen Alexis Tsipras ia in considerare propunerile venite din partea lui Juncker, arata postul Skia TV.

12:50 - Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a facut Greciei o oferta de ultim moment, luni seara, potrivit unor surse citate de Reuters. In aceasta noapte expira termenul pentru achitarea unei transe de 1,6 miliarde de euro catre Fondul Monetar International (FMI).

Referendum istoric in Grecia: Care este intrebarea la care vor raspunde cetatenii

12:43 - Exista si o veste buna: peste o mie de sucursale ale bancilor elene vor fi deschise, miercuri, dar doar pentru pensionari. Cei care nu au carduri pot retrage din conturi pana la 120 de euro pe zi.

12:32 - Benoit Coeure, care face parte din board-ul Bancii Centrale Europene, a transmis ca institutia se pregateste pentru un Grexit. "Din pacate, nu mai putem exclude posibilitatea ca Grecia sa iasa din zona euro", a declarat acesta cotidianului francez Les Echos.

12:30 - Premierul italian Matteo Renzi a tinut partea grecilor pana acum, insa el s-a razgandit in ultimele 24 de ore. "Italienii nu au renuntat la pensionarea anticipata pentru ca grecii sa si-o pastreze pe-a lor", arata publicatia Il Solo 24 ore.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Grecia probleme bani, #Grecia datorie FMI, #criza Grecia, #Grecia probleme, #Grecia iesire zona euro , #criza financiara