Grecia, avertizata de Argentina, intrata in incapacitate de plata in 2001: Vor sa va jefuiasca!

Luni, 29 Iunie 2015, ora 19:01
32427 citiri
Grecia, avertizata de Argentina, intrata in incapacitate de plata in 2001: Vor sa va jefuiasca!
Foto: Arhiva Facebook/Anibal Fernandez

Argentina, stat care s-a gasit in incapacitate de plata in anul 2001, si-a exprimat luni solidaritatea cu Grecia, aflata pe marginea prapastiei financiare, avertizand Atena in legatura cu riscul de a fi "jefuita" de fonduri speculative, informeaza AFP.

"Argentina a trait deja aceasta situatie si vedem, in acest moment, ca (fonduri speculative) au in vedere sa se intample la fel cu Grecia pentru a incepe sa o jefuiasca, asa cum au facut in alte locuri din lume", a declarat seful guvernului argentinian, Anibal Fernandez.

In Grecia si speranta a murit - Urmeaza meciul decisiv: euro vs. drahma - LIVE

In opinia sa, criza din Grecia "a fost provocata de ajustarile FMI", iar "umbra fondurilor ulii, mai ales Elliott, care din decembrie 2013 cumpara bonduri grecesti, in speranta ca Grecia se impiedica ori se pune in genunchi pentru a incepe sa o devoreze, asa cum fac cu fiecare dintre tarile care s-au gasit in aceasta situatie".

Potrivit lui Anibal Fernandez, premierul elen Alexis Tsipras "a gasit o situatie foarte complicata, practic fara iesire", la sosirea la putere a partidului Syriza, stanga radicala, la inceputul anului.

Argentina s-a declarat in 2001 in incapacitate de plata, pentru o datorie privata de aproape 100 miliarde de dolari. Doua restructurari ale datoriei, in 2005 si 2010, au permis tarii sa beneficieze de o reducere din partea a 93% dintre creditorii privati. Un conflict persista insa intre Buenos Aires si detinatorii restului de 7% din datorie, in special fondurile Elliott Management si NML Capital, care au contestat in fata justitiei americane aceasta masura.

Presedintele Comisiei Europene: Grecii nu trebuie sa se sinucida pentru ca le e frica de moarte

Un semnal de solidaritate cu Grecia a venit luni si din partea formatiunii radicale spaniole Podemos, care a denuntat "santajul" practicat de creditorii internationali si a salutat "reactia exemplara" a guvernului elen, care "a dat cuvantul poporului pentru a-si decide in mod democratic si suveran propriul viitor".

"Prin intransigenta lor, creditorii au demonstrat ca principalul lor interes nu este sa rezolve criza greaca, ci sa supuna si sa rastoarne un guvern ales democratic, pentru a arata ca nu exista alternativa" la politica actuala liberala si de austeritate, a sustinut Podemos.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Argentina sfat Grecia faliment, #Grecia furata jefuita creditori , #criza financiara