Grecia ii promite lui Merkel "sa se tina de reforme" - Presa internationala

Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 14:12
737 citiri
Grecia ii promite lui Merkel "sa se tina de reforme" - Presa internationala

Primul ministru grec face promisiuni prin telefon cancelarului german, in incercarea de a obtine banii necesari pentru ca guvernul grec sa nu intre in faliment; intre timp, razboiul declaratiilor continua intre SUA si China, presedintele FED acuzand China de manipularea cursului valutar - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de miercuri.

Primul ministru al Greciei, George Papandreou, a avut o serie de convorbiri telefonice cu cancelarul german, Angela Merkel, ca urmare a deciziei liderilor europeni de a nu oferi sprijin financiar Atenei pana in momentul in care reformele structurale solicitate nu sunt implementate.

Temerile cu privire la un iminent faliment grecesc au determinat turbulente in pietele financiare din cauza ingrijorarii cu privire la efectele pe care un faliment l-ar avea asupra sistemului financiar international si asupra sistemului bancar european, noteaza The Guardian.

In acest context, premierul grec a dat toate asigurarile, in discutiile cu cancelarul german, ca Grecia va face toate eforturile necesare implementarii reformelor, "oricare ar fi costul politic".

Liderii europeni au fost de acord luni sa retraseze tintele pe care Grecia trebuie sa le atinga, din cauza faptului ca acestea nu au putut fi implementate pentru 2011 - astfel, se ia in calcul o evaluare colectiva a eforturilor, atat pentru 2011 cat si pentru 2012.

Grecia este, in prezent, in cea mai dura recesiune de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial pana in prezent, motiv pentru care deficitul bugetar pentru 2011 va depasi cu mult tintele stabilite de catre creditorii internationali, putand depasii 9 procente anul acesta.

Perspectiva neatingerii tintelor impuse, in conditiile unor masuri de austeritate foarte dure, a alimentat si mai mult furia publica, pregatindu-se o greva generala care va paraliza intreaga tara.

Dupa ce au fost implementate reducerile de personal, reducerile de salarii, cresterea impozitelor si, deci, a preturilor, Grecia a atins punctul in care nu se mai pot realiza alte reduceri ale costurilor. Sindicatele se confrunta cu posibilitatea de a fi inlocuite salariile minime din sectorul public cu o varianta mai flexibila de plata. "Aceste politici ne vor duce inapoi cu un secol", a declarat Yiannis Panagopoulos, presedintele Confederatiei Muncitorilor Greci. "Vom lupta cu ei".

FED-ul acuza, la randu-i, China

Presedintele Rezervei Federale americane a acuzat China de afectarea grava a refacerii economiei globale prin politica sa de interventie asupra propriei monede, interventie care face ca produsele chinezesti sa fie foarte competitive, sub aspectul pretului, pe pietele internationale.

Intr-o declaratie facuta la cateva ore dupa ce guvernul chinez a criticat dur o lege propusa in Senatul american care sa impuna taxe suplimentare importurilor din China, Ben Bernanke a aratat ca devalorizarea constanta a monedei chineze mentine si chiar mareste dezechilibrul la nivelul cererii intre economiile emergente, informeaza Financial Times.

"In acest moment, preocuparea noastra este legata de faptul ca politica chineza blocheaza ceea ce ar putea fi un proces de refacere ceva mai firesc in economia globala", a declarat Bernanke. "Acest fapt afecteaza intr-o anumita masura refacerea economica".

De la inceputul anului, China a permis monedei sale sa se aprecieze cu doar 3 procente in fata dolarului american. Pe de alta parte, recenta crestere a dolarului fata de monedele principalilor parteneri comerciali, face ca exporturile americane sa nu mai fie competitive intrucat, evient, pretul acestora creste pe pietele importatoare.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#criza financiara, #criza datorii suverane, #faliment Grecia, #razboi comercial SUA China , #criza financiara