In timp ce toti ochii sunt atintiti spre Marea Britanie, bomba cu ceas e la o alta tara din UE

Miercuri, 06 Iulie 2016, ora 10:44
31805 citiri
In timp ce toti ochii sunt atintiti spre Marea Britanie, bomba cu ceas e la o alta tara din UE
Foto: Arhiva Ziare.com

In timp ce votul pro-Brexit dat de britanici a starnit valva, controverse si agitatie la nivel global, problemele unei alte tari din UE sunt trecute cu vederea, cu toate ca sunt destul de grave.

Criza politica si cea financiara din Italia nu au primit atentia cuvenita. Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana nu va avea loc prea curand, in schimb tara peninsulara e o bomba cu ceas gata sa explodeze pana la finalul anului, sustine Business Insider.

Economia, problemele bancilor si referendumul din Italia sunt subiecte mai urgente decat Brexit, noteaza sursa citata.

Ce se intampla pe scena politica din Italia

Italienii sunt chemati la un referendum, in octombrie, iar rezultatul sau ar putea avea consecinte negative asupra economiei subrede a tarii.

Populatia e consultata in legatura cu reforma Senatului, iar daca votul va fi in favoarea masurilor propuse de premierul Matteo Renzi, atunci acesta poate obtine sustinerea necesara pentru ca unele legi cruciale pentru cresterea competitivitatii tarii sa fie aprobate.

In caz contrar, guvernul actual ar putea fi schimbat, iar Italia ar fi aruncata intr-un haos similar cu cel provocat dupa caderea executivului condus de Silvio Berlusconi. Iar analistii Deutsche Bank considera ca acest referendum este "un risc major pentru scena politica europeana".

"Daca votul la referendum e negativ, atunci ne asteptam ca Renzi sa fie obligat sa plece. Iar formarea unei majoritati stabile ar putea fi un lucru dificil", arata analiza Deutsche Bank, mai ales ca temerile legate de un astfel de scenariu s-au amplificat dupa votul pro-Brexit dat de britanici, care a starnit un val de euroscepticism in randul europenilor.

Iar un cutremur pe scena politica ar dauna economiei si finantelor tarii.

Potrivit estimarilor realizate de firma de lobby Confindustria, daca reformele lui Renzi nu obtin aprobarea poporului, atunci Italia va intra in recesiune, investitorii vor scoate banii din tara, astfel ca autoritatile vor fi nevoite sa se imprumute pentru a putea face fata problemelor financiare.

Italia nu-si permite asa ceva.

In primul rand, productivitatea e la cote reduse, cresterea economica nu a fost suficienta si tara a ramas in urma altor state membre UE la multe capitole.

Nici sistemul bancar nu e stabil. Sectorul financiar italian se confrunta cu o rata ingrijoratoare a creditelor neperformante, care au ajuns la 300 de milioane de euro. Situatia e atat de grava incat Guvernul a cerut bancilor, asiguratorilor si investitorilor sa contribuie la un fond de salvare in valoare de 5 miliarde de euro, numit Atalante.

In aceste conditii, actiunile bancilor italiene au scazut pe bursa la inceputul saptamanii. De exemplu, in cazul Monte dei Paschi, una dintre cele mai mari banci, declinul a fost de 8% intr-o singura zi.

Italia nu are o economie suficient de puternica pentru a oferi un pachet de salvare bancilor cu probleme, mai ales ca datoria guvernamentala este de 140% din PIB. Un nivel mai mare are doar Grecia, din randul tarilor din zona euro.

Dar UE?

Autoritatile mai au nevoie de 35 de miliarde de euro pentru a putea oferi sprijin institutiilor financiare si nu au de unde sa ia acesti bani. Astfel, au cerut ajutor la Bruxelles, arata Financial Times.

Insa Comisia Europeana nu poate sprijini Italia in acest demers, deoarece contravine regulilor blocului comunitar.

"Avem reguli stricte pentru recapitalizarea bancilor si nu le putem schimba din doi in doi ani. Comisia e pregatita sa ajute, insa pana acum nu a fost convinsa de propunerile Italiei", a explicat cancelarul german Angela Merkel.

Astfel, surse din anturajul lui Renzi sustin ca acesta e pregatit sa se descurce si fara ajutorul Bruxelles-ului si sa actioneze unilateral.

Insa cum va face acest lucru ramane, deocamdata, un mister. S-a propus, de exemplu, sa se infiinteze un alt fond de salvare a bancilor, dedicat exclusiv achizitiei creditelor neperformante.

Idei exista, insa ramane de vazut daca macar una va fi viabila.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#criza Italia, #probleme Italia, #criza financiara Italia , #criza financiara