Irlanda, Spania si Portugalia, pe urmele Greciei

Sambata, 02 Octombrie 2010, ora 08:55
4522 citiri
Irlanda, Spania si Portugalia, pe urmele Greciei
Foto: AFP

Irlanda, Portugalia si Spania se indreapta rapid pe drumul gresit pe care a ajuns Grecia la inceputul anului, provocand noi discutii despre o eventuala destramare a zonei euro.

Joi, agentia Moody's a redus ratingul Spaniei cu o treapta, de la triplu-A la Aa1, din cauza perspectivelor economice slabe.

De asemenea, agentia a scazut ratingul bancii Anglo-Irlandeze cu trei trepte, pana la Baa3, in urma prabusirii pietei imobiliare care a pus la pamant sistemul bancar din Irlanda.

Pana acum, guvernul irlandez a cheltuit 33 de miliarde de euro, aproximativ o cincime din produsul intern brut, pentru a veni in ajutorul bancilor.

In Portugalia, ministrul Finantelor insista ca Guvernul va continua masurile de austeritate in vederea reducerii deficitului bugetar, in ciuda amenintarilor din partea Opozitiei de a bloca initiativele legislative privind majorarea taxelor.

Urmatoarele zile vor fi un test pentru guvernele din zona euro, care trebuie sa demonstreze ca pot sa impiedice revenirea crizei din primavara acestui an.

Guvernul irlandez va trebui sa cheltuie 29,3 miliarde de euro pentru salvarea bancii Anglo-Irlandeze, desi ar putea fi nevoie de alte 5 miliarde de euro, potrivit bancii centrale irlandeze, citata de RTE News.

In plus, bancile AIB si Nationwide ar putea avea, in continuare, nevoie de ajutorul statului, prima cerand 3 miliarde de euro, iar a doua 2,7 miliarde de euro.

Astfel, deficitul bugetar al Irlandei se va majora la 32 la suta din produsul intern brut, potrivit ministrului de Finante, Brian Lenihan.

Pentru a reduce deficitul la 3% pana in 2014, Guvernul irlandez va prezenta un proiect de buget pe patru ani, la inceputul lunii noiembrie. "Siguranta privind costurile finale pentru salvarea sistemului bancar va da incredere investitorilor cu privire la capactiatea statului irlandez de a incadra cheltuielile in proiectul de restaurare a sistemului financiar pe termen lung", a declarat Lenihan, citat de The Wall Street Journal.

Potrivit spuselor sale, guvernul nu va fi nevoit sa se mai imprumute decat la sfarsitul anului viitor. La finele lui 2010, datoriile vor ajunge la 98,6 la suta din PIB, insa, daca sunt luate in calcul activele Fondului National de Pensii si ale Agentiei Nationale de Management al Activelor, datoriile vor fi de 70,4 la suta.

Portugalia si Spania, fortate sa ia noi masuri de austeritate

Miercuri, premierul portughez, Jose Socrates, a anuntat un nou pachet de masuri de austeritate, menite a reduce deficitul bugetar de la 9,3 la suta in 2009, la 7,3 la suta in acest an si la 4,6 la suta in 2011, insa economistii sunt sceptici cu privire la reusita planului.

Printre masuri se numara cresterea taxei pe valoarea adaugata de la 21% la 23% si scaderea salariilor bugetarilor cu 5%, incepand din 2011. In acest an, guvernul portughez va majora preturile medicamentelor, va interzice orele suplimentare pentru bugetari si va creste taxele pentru unele servicii guvernamentale. In plus, Guvernul se afla in discutii cu Portugal Telecom, in vederea trasferarii fondurilor de pensii ale companiei catre stat.

Miercuri, in Spania a fost greva generala, drept protest fata de masurile de austeritate ce includ reforme dure in piata muncii si reducerea cheltuielilor, lucruri cerute si de agentia Moody's, ce i-a redus ratingul pentru datoria pe termen lung, ceea ce inseamna ca Spania va avea dificultati in finantare.

In urmatorii ani, economia spaniola va creste cu 1% pe an, potrivit Moody's, in timp ce banca centrala a anuntat ca al treilea trimestru va fi mai slab din punct de vedere economic, dupa o crestere usoara inregistrata in prima jumatate a anului.

Euro se mentine pe crestere

Totusi, in ciuda problemelor iscate in cele trei tari membre ale zonei euro, moneda unica europeana a reusit sa se majoreze cu cinci la suta in fata dolarului american.

Potrivit analistilor, investitorii prefera euro din cauza faptului ca celaltele state cu monede puternice, SUA, Marea Britanie si Japonia, au anuntat planuri de a tipari bani, pentru a spori crestere economica.

De asemenea, Banca Centrala Europeana a scazut valoarea achizitiilor titlurilor de stat la 134 de milioane, cel mai mic nivel din ultimele sase luni.

In prezent, Grecia supravietuieste gratie unui imprumut de 110 miliarde de euro din partea UE si FMI. In plus, Uniunea Europeana a infiintat un fond de 440 de miliarde de euro, pentru a putea veni in ajutor oricarui stat din zona euro care ar avea nevoie de acest lucru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
#criza financiara Irlanda, #criza financiara Portugalia, #rating credit Spania , #criza financiara