Ziare.com

LaSalle: Revenirea economiei europene ramane fragila

de Ana Voicu
Duminica, 13 Iunie 2010, ora 10:52

   

LaSalle: Revenirea economiei europene ramane fragila
Revenirea economiei europene in 2010 ramane fragila. Asteptarile pentru cresterea numarului de locuri de munca sunt impartite. Volumele de spatii inchiriate la nivel European au fost in primul trimestru din acest an de 2,4 milioane mp, cu 9% mai putin fata de trimestrul anterior, se arata intr-un raport realizat de Jones Lang LaSalle.

Cu toate acestea, volumele in ansamblu sunt cu peste 40% mai mari fata de cel mai scazut nivel din primul trimestru din 2009.

"Cea mai puternica revenire s-a inregistrat la Londra si Bruxelles. Exista unele stiri pozitive dinspre domeniul bancar, in special din Londra unde unele asteptari ale analistilor din domeniul imobiliar au depasit previziunile", releva studiul citat.

Rata de neocupare in domeniul spatiilor de birouri in Europa a ramas stabila in cursul primului trimestru, la nivelul de 10,2%. Analistii LaSalle au ajuns la concluzia ca putine piete au inregistrat o scadere a ratei de neocupare, mai ales in Londra, unde aceasta a scazut la 15% si unde lipsa de noi dezvoltari in acest domeniu sugereaza declinul ratei de neocupare pentru tot restul anului 2010.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

In plus, persista o raspandire semnificativa a ratelor de neocupare a spatiilor de birouri in Europa, cele mai mari fiind de 21,9 % la Dublin si in alte cateva piete precum Budapesta (20,7 %), Moscova (18,6 %), iar cele mai scazute niveluri de neocupare a birourilor se regasesc in Franta (Paris 7,0 % si Lyon 7,5 %). Analistii estimeaza cresteri ale ratei de neocupare a birourilor, adingand un nivel de 11% pana la finele anului.

Stabilizarea pietei americane

"Fundamentele pietei birourilor vor ramane slabe in cea mai mare parte a anului 2010, inainte de o stabilizare si mai apoi o revenire incepand cu anul 2011. Revenirile vor fi inegale in cadrul pietei din SUA, cele care au avut bune perspective de crestere inainte de recesiune - si care au o expunere limitata la mari valori de finantare - fiind printre primele care isi vor reveni", mai arata studiul citat.

In mod inerent, mult mai stabilele piete canadiene vor cunoaste la randul lor imbunatatiri la nivelul ocuparii spatiilor de birouri. Pietele de birouri din Brazilia sunt puternice, o garantie in acest sens fiind cererea mare pentru spatii in contextul dezvoltarii economice a acestei tari, in timp ce in Mexico City piata va incepe sa-si revina odata cu relansarea economiei, desi nivelurile inalte de furnizare de spatii de birouri vor determina cresterea ratei de neocupare si scaderea chiriilor la spatiile de birouri in 2011.

"Rata de neocupare care in SUA a depasit recordul din trimestrul 4 din 2009 de 18,5 % va continua sa creasca in cursul lui 2010 si va atinge apogeul la mijlocul lui 2011. Totusi, la fel ca in Europa, furnizarea de spatii este mult mai mult controlata comparativ cu ciclurile anterioare ale pietelor in scadere, iar de la mijlocul lui 2011, canalul de aprovizionare va fi practic inexistent. Aceasta ar trebui sa coincida cu o crestere accelerata a solicitarilor, grabind astfel revenirea pietei", mai releva sursa citata.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 861 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor