Laureat cu Nobel: Nu Grecia e adevarata problema, ci Europa insasi

Sambata, 10 Ianuarie 2015, ora 08:30
7219 citiri
Laureat cu Nobel: Nu Grecia e adevarata problema, ci Europa insasi

Grecia a devenit din nou punctul fierbinte al Batranului Continent, insa economistul Joseph Stiglitz, castigator al premiului Nobel, sustine ca acesta nu trebuie sa fie cel mai important motiv de ingrijorare pentru UE.

El considera ca exista nereguli importante din punct de vedere structural in tot blocul comunitar.

"Problema nu este Grecia, ci insasi Europa", scrie Joseph Stiglitz intr-un articol publicat de Project Syndicate.

El considera ca UE trebuie sa isi schimbe strategia, anume sa reformeze zona euro si sa renunte la politicile de austeritate.

In caz contrar, economistul avertizeaza ca o revolta a populatiei este inevitabila. "Aceasta nebunie economica nu poate continua la nesfarsit", mai sustine acesta.

"Europa nu are nevoie doar de reforme structurale in interiorul statelor membre, ci de o reformare a zonei euro in sine, precum si de o inversare a politicilor de austeritate, care nu au ajutat statele membre sa aiba parte de o crestere economica", a continuat Stiglitz.

Calcaiul lui Ahile al Europei ar putea dobori tot Batranul Continent. Sau nu?

Situatia dramatica din Europa inca nu s-a terminat

In articol, economistul laureat cu Nobel sustine ca drama din Europa inca nu s-a terminat.

"Unul din punctele forte ale Uniunii Europene il reprezinta vitalitatea democratiilor sale. Insa adoptarea euro a luat din mana cetatenilor - in special celor din statele afectate de criza - toate fraiele care conduc destinul lor economic. In mod repetat, votantii au aratat ca sunt nesatisfacuti de directia in care merge economia, insa guvernul a mers pe directia impusa de Bruxelles, Frankfurt si Berlin.

Insa cat timp va mai dura aceasta situatie? Si cum va reactiona populatia? In Europa se observa o crestere importanta a popularitatii partidelor extremiste si nationaliste, care lupta impotriva principiilor ce au dus Europa pe culmile succesului. In unele locuri, miscarile separatiste iau amploare", mai scrie economistul.

Iesirea Greciei din zona euro, echivalentul crizei din 2008 la patrat - economist

El continua cu faptul ca Grecia ar putea reprezenta un alt test pentru Europa si aminteste ca declinul produsului intern brut al acestei tari din 2010 pana in prezent e mai mare decat cel inregistrat de Statele Unite in perioada Marii Depresiuni din anii '30.

Somajul in randul tinerilor eleni este de 50% si urmeaza alegeri generale pe 25 ianuarie.

"Partidul nationalist Syriza, care s-a angajat sa renegocieze termenii salvarii Greciei de catre creditorii internationali, se afla in fruntea sondajelor de opinie. Desi e posibil ca aceasta formatiune politica sa castige, ea ar putea sa nu isi poata puna ideile in aplicare de teama UE.

Frica nu este cel mai nobil sentiment si ea nu va da nastere unui consens national de care Grecia are nevoie sa mearga inainte", a incheiat acesta.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#laureat Nobel Grecia Europa, #laureat Nobel probleme Grecia, #laureat Nobel probleme Europa , #criza financiara