Marea Britanie, in pragul celei mai dure crize din toate timpurile - Presa internationala

Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 13:55
2859 citiri
Marea Britanie, in pragul celei mai dure crize din toate timpurile - Presa internationala

Marea Britanie este in pragul celei mai dure crize financiare, considera guvernatorul bancii centrale; Portugalia nu-si va putea tine angajamentele fiscale impuse de UE/FMI - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de vineri.

Guvernatorul bancii centrale engleze, Mervyn King, si-a exprimat temerile cu privire la posibilitatea ca Marea Britanie sa fie in proximitatea celei mai dure crize financiare, asta dupa ce a anuntat o relaxare monetara - injectie de lichiditati - in valoare de 75 miliarde de lire sterline in economia britanica.

Guvernatorul a explicat ca Marea Britanie sufera, in prezent, de o lipsa de lichiditati similara celei din 1930, fapt ce a impus o a doua runda de lichiditati aproape gratuite aruncate in sistemul bancar, noteaza The Guardian.

Primul efect al anuntului a fost pozitiv, actiunile sectorului financiar inregistrand o crestere semnificativa pe burse. Totusi temerile se mentin, cu atat mai mult cu cat din ce in ce mai multi analisti iau in calcul posibilitatea unei reintrari in recesiune si a agravarii crizei din zona euro.

Guvernatorul a respins totusi temerile legate de inflatie, aratand ca nu exista bani suficienti in sistem, "ceea ce este o situatie noua pentru multi oameni". "Dar asta se intampla pentru ca avem de-a face cu cea mai dura criza financiara din 1930 pana in prezent, daca nu din toate timpurile", a mai adaugat King.

Banii sunt trimisi in economie prin cumpararea de bonduri emise de catre bancile comerciale, fiind practic acordati cu imprumut.

Totusi, procesul se opreste la mijlocul drumului, banii neajungand in mediul de afaceri, ministrul britanic de Finante considera ca "date fiind dovezile dezechilibrului dintre creditele acordate catre marile corporatii fata de creditele acordate afacerilor medii si mici, Trezoreria cauta politici complementare. Aceste politici au menirea sa completeze cumpararea de bonduri initiata de banca centrala."

Primele masuri de relaxare monetara au fost luate in 2009/2010, cand 200 de miliarde de lire au fost injectate in economie. Multi analisti considera ca aceasta a doua runda de relaxare monetara este marca clara a faptului ca primele masuri au esuat, banii neajungand in economie.

Portugalia nu-si va putea tine angajamentele catre FMI/UE

Portugalia nu va reusi sa-si respecte tintele fiscale agreate cu Uniunea Europeana si FMI, ca parte esentiala din pachetul de sprijin financiar, in valoare de 78 miliarde de euro, daca nu va adopta masuri aditionale semnificative.

Intr-un raport al bancii centrale portugheze se arata ca extra-masurile sunt necesare pentru a se atinge tintele de deficit bugetare pentru 2011 si 2012, in conditiile in care recesiunea este mai puternica decat se prevazuse, informeaza Financial Times.

De asemenea, raportul arata ca economia portugheza se va contracta cu 2,2 procente in 2012, fata de estimarile initiale de 1,8%. In 2011 economia se va contracta cu 1,9 la suta.

In situatia in care nu reuseste sa introduca reformele economice si controlul cheltuielilor publice, Portugalia risca sa aiba nevoie de un al doilea pachet de sprijin financiar.

In cadrul programului agreat cu FMI/UE, Portugalia s-a obligat sa-si reduca deficitul bugetar de la 9,8 procente din PIB, cat a fost in 2010, la 5,9% in 2011 si 4,5 la suta in 2012, tinte ce nu vor putea fi realizate.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#criza financiara, #criza datorii suverane, #criza Marea Britanie, #criza Portugalia , #criza financiara