Oficialii zonei euro cauta solutii pentru prevenirea unei noi crize financiare

Marti, 16 Noiembrie 2010, ora 23:29
3051 citiri
Oficialii zonei euro cauta solutii pentru prevenirea unei noi crize financiare
Foto: Arhiva

Oficialii din zona euro se vor intalni la Bruxelles pentru a discuta despre criza care ameninta, din nou, stabilitatea regiunii.

Una din cele mai importante probleme, in prezent, o reprezinta Irlanda, Guvernul din Dublin insistand ca nu are nevoie de imprumut din partea Uniunii Europene, relateaza BBC News.

"In urmatoarele saptamani vom anunta un program pentru readucerea deficitului bugetar in limitele acceptate in zona euro", a declarat Brian Cowen, premierul irlandez.

La randul sau, Jean-Claude Juncker, liderul grupului ministrilor de Finante din zona euro, a spus ca sunt gata sa actioneze "cat se poate de rapid", in cazul in care Irlanda va cere ajutor financiar.

De asemenea, un purtator de cuvant al lui Olli Rehn, comisarul european pentru probleme economice si monetare, a precizat ca presiunea asupra Irlandei de a cere sprijin financiar nu vine din partea comisarului, ci din partea "altui jucator".

Saptamana trecuta, pe langa Irlanda, problemele au inceput sa apara si in alte state, precum Portugalia si Spania, ale caror costuri de creditare au crescut simtitor.

Ministrul Finantelor din Portugalia, Fernando Teixeira dos Santos, a declarat ca exista un risc mare ca Portugalia sa fie nevoita sa ceara ajutor international, insa a precizat ca nu exista planuri imediate in acest sens.

Desi intalnirea este de rutina, au inceput deja discutii la nivel inalt, inclusiv cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, dar si cu Olli Rehn. Potrivit unor surse, oficialii europeni se tem ca, daca vor astepta mai mult timp, Irlanda va ajunge in situatia disperata in care se gasea Grecia inainte sa primeasca ajutorul financiar de 110 miliarde de euro.

Irlanda a inceput sa aiba mari probleme financiare din 2008, dupa ce piata imobiliara s-a prabusit. Preturile proprietatilor imobiliare au scazut cu 50 - 60 la suta, iar creditele neperformante s-au acumulat in portofoliul bancilor.

Guvernul din Dublin a promis Uniunii Europene sa reduca deficiul bugetar de la 12 la suta din produsul intern brut la 3 la suta, pana in 2014.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#criza financiara Irlanda, #criza financiara zona euro, #intalnire ministrii finante euro , #criza financiara